Skip to main content

A beruházásnak köszönhetően a Ziffer Sándor Galéria Eger város egyik újabb, kulturális ékköve lehet. Az infrastrukturális és funkcióbővítő felújítást követően a Dobó István Vármúzeum gondozásában lévő épület nem csak kiállítóhelyként, hanem a helyi szereplők aktivitásának növelésével, kooperációjuk elősegítésével a kultúra terén működő civil közösségek megerősödésének egy fontos helyszínévé is válhat. A beruházást az Európai Unió 84.02 millió vissza nem térítendő forrással támogatta.

Kulturális, közművelődési épületek átalakítása, megújítása a helyi értékekre és lakossági aktivitásra épülő kulturális funkciók megerősítésére címmel kiírt TOP-7.1.1-16-H-074-1.2 azonosítószámú pályázat támogatásával, illetve 38 millió forintos intézményi önerő biztosításával újul meg a Dobó István Vármúzeum fenntartásában lévő Ziffer Sándor Galéria.

A beruházó Éptervszolg Kft. december elején kezdte meg a kivitelezési munkálatokat, amivel a tervek szerint 2021. nyár elejére végeznek majd. A felújítás és funkcióbővítés összköltsége meghaladja a 122 millió forintot.

A Kossuth Lajos utcán lévő egykori ortodox zsinagóga 2007-től funkcionál kiállítóhelyként, elsősorban képzőművészeti kollekciókat bemutató időszaki tárlatoknak adott otthont. 2013-ban Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése döntése alapján az épület a Dobó István Vármúzeum telephelyei közé került. Folytatódott a korábban kialakult kiállítási koncepció, elsősorban képzőművészeti kiállítások fogadása.

Ugyanakkor a zsidó vallási közösség rendezvényei is helyet kapnak itt.

Az idők során szükségessé vált az épület teljes infrastruktúrájának korszerűsítése és funkcióinak újragondolása.

A beruházásnak köszönhetően – a részleges akadálymentesítés mellett – új helyre kerül a galéria bejárata és fogadótere, valamint a felújítást követően az épület egyaránt alkalmas lesz állandó és időszakos kiállítások megrendezésére, professzionális és amatőr művészek szellemi műhelye lehet, ugyanakkor lehetőséget teremt szabadidős-, turisztikai-, múzeumpedagógiai- és közösségi rendezvények, koncertek, szakmai workshop-ok megvalósítására is. Utóbbi programok megvalósításában partnerünk a Szabad Szalon Egyesület.