Skip to main content
Fejlesztés

Megújul a Minorita rendház: kávézó nyílik és új kollégiumi szárny épül

By 2021. január 12.

Tavaly decemberben kaptunk Olvasónktól egy kormányrendeletet, ami a minorita templom- és a hozzá kapcsolódó rendház felújításáról szólt. Akkor még csak annyit lehetett tudni a tervezett fejlesztésről, hogy a Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította, azt viszont máig homály fedte, hogy pontosan milyen elemekből áll a munka.

A kérdést végül a Heves Megyei Kormányhivatal január 12-i hirdetménye válaszolta meg:

„A fejlesztés a kollégiumi szobák korszerűsítését és fiú kollégiumi szárny kialakítását célozza. A meglévő lépcsőházat elbontják és a csuklópontban újat építenek. A melegítőkonyha főzőkonyhává bővül. A mostani kiállítótérből kávézó készül. Az udvarban a lépcsőház helyére egy tetőteraszos nagyterem épül, transzparens felülettel. A fiúkollégium egy új keresztszárnyban kap helyet, homlokzatai a két eltérő szögű homlokzathoz igazodik. Az alsó szinten dolgozói parkoló és az udvar átszellőzése céljából lamellás nyitott tér van. Az emeleteken közösségi terek és szobák.”

Már pusztán a rendház felújítása is jelentős hatással lenne a városképre, hiszen mégiscsak egy (egészen impozáns méretű) főtéri épületről van szó, de a fejlesztés tömör összefoglalójából kiderül, hogy ennél többről van szó, átalakul a kollégium működése, az intézmény többek között egy új szárnnyal is bővül fiú tanulók részére. Végtelenül várjuk a felújítást, kíváncsiak vagyunk az új látványra, és az új szolgáltatásra, a kávézóra! 2017-ben már említettük, hogy az intézmény galériája szinte kiált érte, hogy bármilyen vendéglátóhely nyíljon benne, nos, úgy tűnik, ezt más is így gondolta. Ha minden jól megy, akkor hamarosan egy közel 250 éves műemléképületben, a Dobó téri fák árnyékában kortyolhatjuk a kávénkat – ez azért már leírva is eléggé vonzó egri életérzés.

Bár laikusként ennyi volt a hirdetmény lényege, érdeklődőknek a bejegyzés alatt letölthető a teljes dokumentum, további részletekkel.

Kapcsolódó letöltés

Hirdetmény