Skip to main content

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kulturális területen végzett kiemelkedő szakmai munkáért járó díjakat ad át az önkormányzat.

2021-ben az alábbi személyek kaptak elismerést:

„Pro Agria” (kulturális) szakmai díj: Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna 2001-től dolgozik könyvtárosként a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban, ahol 2014-től osztályvezetői, majd 2016-tól igazgatóhelyettesi megbízást kapott. Az elmúlt években kezdeményezéseivel, programok szervezésével aktívan hozzájárult ahhoz, hogy az intézmény helyben és országosan is kiváló eredményeket érjen el. A könyvtár népszerűsítéséért végzett munkája kiemelkedően eredményes, kapcsolatai révén alakult ki kiváló együttműködés a város óvodáival, közoktatási és egyéb intézményeivel, valamint több irodalmi társaság, baráti kör talált otthonra előadásaival a könyvtár falai között. Nevéhez fűződik a Pláza- és Strandkönyvtári szolgáltatások bevezetése, több hazai és uniós pályázat menedzsereként vállal felelősséget azok sikeres megvalósításáért. Az intézmény minőségi munkakörnyezetéért tett feladatvállalása példaértékű. Példamutató munkája, megbízhatósága, és kiemelkedő szakmai tudása kivívta a közvetlen munkatársak, a könyvtár, együttműködő külső partnerek, a civil egyesületek, szervezetek képviselőinek elismerését.


„Pro Agria” (kulturális) szakmai díj: H. Szilasi Ágota művészettörténész főmuzeológus

H. Szilasi Ágota felsőfokú tanulmányait földraj-rajz szakon végezte az Eszterházy Károly Egyetem előd intézményében, valamint művészettörténet szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán. Pályafutása során volt már általános iskolai tanár Nógrád megyei településen, muzeológus a Nógrádi Történeti Múzeumban, majd 1993-tól a Dobó István Vármúzeumhoz került, ahol jelenleg az intézmény művészettörténész főmuzeológusa, a gyűjteményi és állományvédelmi osztály osztályvezetője. 2008-2012-ig a hatvani Hatvany Lajos Múzeum megbízott igazgatója, művészettörténész főmuzeológusa volt.

Művészettörténészként az 1994 óta az ötven éves múltra visszatekintő Országos Akvarell Biennálé / Triennálé kurátora. Kutatásaival, konferencia-előadásaival, konferencia-szervezésekkel folyamatosan gyarapítja városunk, megyénk és hazánk kulturális örökségét. A Szabad Szalon Heves Megyében Élő és Tevékenykedő Képző- és Iparművészek Egyesülete elnökeként 2002-től odaadással dolgozik a megye és a város művészeti életének gazdagításáért, a művészek elismeréséért.


2021. évi „Gárdonyi Géza Díjban” Bereczki Vilma zenész

Bereczki Vilma 1946. december 3-án született Egerben. 16 éves korában az Egri Szimfonikus Zenekar alapító tagja, több mint 50 éve pedig meghatározó alakja, elkötelezett támogatója. Nemcsak az együttes zenekari művésze, hanem gazdasági ügyintézője is. Aktív éveiben pedagógusként dolgozott. Több évtizedes tanári pályája során ének-zenét tanított Balaton község általános iskolájában, Egerben a régi hetes iskolában és a Kossuth utcai Ward Mária katolikus iskolában. Sokat tett a gyermekek sokoldalú zenei neveléséért. Nyugdíjba vonulása óta is az egri komolyzenei élet aktív közreműködője. A mai napig követendő példát ad mindannyiunknak önzetlen emberségből, másokra figyelésből, őszinteségből, becsületességből. Energiája kifogyhatatlan.


„Kiváló Munkáért” kitüntetés: Tanyi Sándor a Dobó István Vármúzeum munkatársa

Tanyi Sándor 1969-ben született Debrecenben. Főiskolai éveit már Egerben töltötte, ahol előbb rajz szakos tanári diplomát, majd 2009-ben angol és irodalom szakos tanári diplomát szerzett. A Dobó István Vármúzeumban 1993-1996 között, mint rajzoló dolgozott, majd az itt töltött polgári szolgálatos évei után 1998-tól régésztechnikus, muzeológus asszisztens a várban. 1993-tól a vármúzeum valamennyi ásatásnak a dokumentációs, geodéziai és illusztráció tevékenységében részt vesz. Kezeli a földmérő eszközöket, rajzokat készít, fordításokat lektorál. Munkája meghatározó és nélkülözhetetlen ezen a területen.


Posztumusz díszpolgári cím: Kelemen Csaba színművész

Kelemen Csaba 1955-ben értelmiségi család harmadik gyermekeként született Szolnokon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1980-ban szerzett színész szakon diplomát, majd ezt követően 1982-ig a debreceni Csokonai Színház, 1989-ig pedig a budapesti Radnóti Miklós Színház tagja volt. 1989 augusztusában szerződött az egri Gárdonyi Géza Színházba, amelynek haláláig, 31 évig volt tagja. 1994 októberétől az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetői igazgatója, amely nagyságrendileg az ország harmadik legnagyobb szabadtéri rendezvénysorozatának szervezője volt. Ars poeticája a következő idézet, mely 1975-ben, a Nemzeti Színház öltözőjében fogadta: „Ne magad szeresd a Színházban, hanem magadban szeresd a színházat!”. Ez az intelem, jó tanács alázatot, önzetlenséget, valódi színházszeretetet és igazi szolgálatot váltott ki belőle, mely végig kísérte művészi pályáján. A 45 év alatt több mint kétszázhúsz szerepet játszott, ezek közül is kiemelkedik az Egri csillagok musicalben Dobó István szerepe, melyet húsz éven keresztül játszott.