Skip to main content
Fejlesztés

Elbontották az állványt a Széchenyi utca 4. szám elől

By 2021. január 25.

Alhangon kettő, de inkább két és fél éve állvány csúfította már a Széchenyi utca 4. szám alatti épületet. A történet egyszerűen indult, a ház teteje omlani kezdett, az önkormányzatnak nem volt pénze felújítani a tulajdonában álló ingatlant, így a könnyebb utat választották és védőállványt helyeztek ki elé. A helyzet onnantól lett bosszantó, hogy ezt az állapotot nem csak egy rövid időre szánták, az állvány csak most január végén került elbontásra a tető gyors javítását követően.

A jelenlegi felújítás megítélése kettős, hiszen tudjuk, hogy valójában csak látszatmegoldás született. Ismert tény, hogy az épülettel messze több gond van, mint az utcáról látni lehet, a tető elég ramaty állapotban van, amit az ereszpárkány mostani fejújítása nem oldott meg. Gazdasági oldalról nézve, és csak a ház sorsát vizsgálva, így akár értelmetlen is lehetne az elvégzett munka. Ámde… A valósághoz az is hozzátartozik, hogy az ingatlan Eger főutcájának kellős közepén található, megjelenése így messzemenőkig nem csak saját magáról szól.

James Q. Wilson és George L. Kelling “betört ablak” elvének megértéséhez nincs szükség különösebben sok ismeretre, az elmélet lényege, hogy egy ház betört és javítatlanul hagyott ablaka hosszabb idő alatt képes lehet akár az egész utcát is lezülleszteni saját magához. Az elmélet ebben a formájában persze szélsőséges, de mégis megállja a helyét, olyannyira, hogy a Széchenyi utcán is ezt tapasztalhattuk.

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy Eger főutcájának nem az elmúlt évek jelentették a fénykorát. Hosszú hónapokig üresen álló üzletek és omladozó épületek jellemezték, nem volt jó érzés végig sétálni rajta, ergo nem volt vonzó a kereskedőknek sem, ergo hosszú hónapokig üresen álltak a kiadó helyiségek és ezzel be is zárult a kör, a főutca fokozatosan veszített értékéből. A legtöbbet egyértelműen az Érseki palota ártott, de hogy az állvány is fontos szereplője volt a történetnek, az bizonyos. Kívülről nézve érthetetlen, hogy miért hagyták fenn ennyi ideig ezt az állapotot, és (valószínűsíthetően) miért csak a Járási Hivatal sürgető határozata tudta elérni a változást. A lényeg azonban, hogy végre elkerült az állvány, az utcaszakasz pedig kezd újra magára találni. A közelmúltban megszépült a szomszédos épület, belátható időn belül egyszer talán tényleg elkezdődik a Palota utcafrontjának felújítása is, kis szerencsével tehát kikerülhet ebből a hosszú évek óta tartó negatív spiráljából Eger főutcája – vagy hát annak legalábbis a sétálóövezeti része.

A Széchenyi István utca 4. legutoljára az épület eladása miatt került hírbe, ez a szál viszont egyelőre ennyiben maradt. Jobb híján csak reménykedni tudunk benne, hogy előbb-utóbb jön egy vállalkozó, aki lát fantáziát a mostanra egy helyiség kivételével már teljesen megüresedett épületben, és így az nem csak megújulhat, de ismét funkciót is kaphat.