Skip to main content
Szabadidő

Helyszínkereső játék profi városismerőknek

By 2021. január 29.augusztus 5th, 2021

Hosszú, bezártságban töltött téli estéken a régi fotók nézegetése az egyik legjobb program. Főleg, ha a képeken Egert látjuk!

Játékos kedvű olvasóinknak összeraktunk egy kvízt, amiben régi egri épületeket kell beazonosítani. Mivel a blogot elsősorban lokálpatrióták követik (ráadásul nem is a kezdő fajtából) a játékunkat leginkább nekik szánjuk. Ez azt jelenti, hogy nem egy ego-simogató kvízről van szó, amiben úgyis tudni fogod az összes választ…

 

Kicsit izzasztóbbra igyekeztünk venni a hangulatot, például nem adtunk meg válaszlehetőségeket sem és épületek közül is olyanokat válogattunk, amiket nem látsz minden második egri fotón.

Játék során tartsd szem előtt, hogy:

  • A képek helyszíneit keressük. A fotók készülte óta már több épületet is lebontottak, átalakítottak, ezért ha úgy érzed, hogy elvesztél, vizsgáld meg inkább a részleteket a megoldásért!
  • Minden fotó belvárosi épületet, vagy helyszínt ábrázol, ami mellett kismilliószor mentél már el. Felesleges városszéli rejtett zugokon gondolkoznod!
  • Minden fotón van olyan részlet, ami alapján beazonosítható a helyszín. Nem szégyen feladni a küzdelmet, de nem foghatod ránk a kudarcodat ;)

A játék véget ért, a tartalom már csak az alábbi formában tekinthető meg.


1. megoldás

Széchenyi István utca, az Érseki palota északi szárnya.

2. megoldás

Schauffler-ház, Dobó utca 22. Ma a Görög kávézó működik itt. Az épület földszintjét kissé átalakították, de az emelet ma is így néz ki, a jellegzetes, félköröket formáló díszítés is látható.

3. megoldás

Carlone-ház a Bródy Sándor és Széchenyi István utcák kereszteződésében. Kisebb átalakításokat leszámítva a ház ma is így néz ki.

4. megoldás

Kossuth Lajos utca 1. A képen látható mindkét lakóházat lebontották, ma a Sárvári cukrászda működik itt. A háttérben tornyosuló Líceum segítségével lehet beazonosítani a helyszínt.

5. megoldás

Egykori Foglárintézet a Foglár György utca 1. szám alatt. Az épület ma is így néz ki.

6. megoldás

Lakóház a Jókai utca 10. szám alatt. A földszintjén két új üzlethelyiséget nyitottak, de az emelete ma is így néz ki, a kapu fölötti jellegzetes dupla ablak is látható.

7. megoldás

Kracker-ház, a Bródy Sándor utca 8. szám alatt. Az épület bejáratát és tetőterét átépítették, de a díszes festésű emelet ma is így látható.

8. megoldás

Egykori káptalani kúria a Knézich Károly utcán. Az épületeket lebontották, ma a kórház található itt. Mindössze a képen is látható díszkapu maradt meg, az most is ugyanígy néz ki, a segítségével lehet beazonosítani a helyszínt.

9. megoldás

Panakoszta-ház, a Dobó István tér 13. szám alatt. A Zeneiskola működik benne, az épület ma is ugyanígy néz ki.

10. megoldás

Tolli-Hibay-ház, a Hibay Károly utca és Dobó István tér sarkán, a Zeneiskolával szemben. Az épület ma is így néz ki, de a kerítését már átépítették. Szerencsére.

11. megoldás

A volt „Szarvas” Vendégfogadó a Szarvas tér 1. szám alatt. Az épület ma is így néz ki, de a környezete teljesen megváltozott.

12. megoldás

A Megyeháza oldalépülete a Kossuth Lajos utcán, a híd irányában. A kaput már elbontották, de az épület többi része ma is így néz ki.

13. megoldás

Orlandini-ház, a Tárkányi Béla utca 10. szám alatt. Az épület ma is ugyanígy néz ki.

14. megoldás

Lakóház a Zalár József utca 1. szám alatt, a Centrummal szemben. Az épület ma is így néz ki, csak már jobb állapotban van. Földszintjén gyorsbüfé működik, kapuáljaban mozgó könyvárus tevékenykedik.

15. megoldás

Pócs-ház, a Kossuth Lajos utca 22. szám alatt. Az épület ma is ugyanígy néz ki.

A felhasznált fotók forrása a Magyar Tudományos Akadémia Fényképtára volt. Érdeklődőknek ajánlott tovább kattintani az oldalra, mert igazi kincsekre lelhetünk.