Skip to main content
Szabadidő

Életre kelnek régi fotóink

By 2021. február 28.

Időről-időre rá szoktunk csodálkozni, hogy hol tart ma a technológia és miket meg tudunk már csinálni akár néhány kattintással is. A blogon jellemzően nem adunk hangot ezen gyermekded rajongásunknak, hiszen a téma ritkán kapcsolódik Egerhez. Most mégis kivételt teszünk, kerestünk egy kiskaput, hogy helyi vonatkozást adhassunk a legújabb találatunknak.

A Qubit írt egy izraeli cég egyszerre félelmetes, veszélyekkel teli, mégis lenyűgöző szolgáltatásáról. A Deep Nostalgia nevű ingyenes alkalmazás célja elmondva nagyon egyszerű: mozgóképeket készít régi fotókból. És valóban „csak” ennyi történik, még ha e mögött egy kicsivel azért bonyolultabb szoftveri munka áll is a háttérben.

Persze mindenkit óvatosságra intenénk, mielőtt az egész családi fotóalbumot feltöltené az oldalra, de kísérletezgetni azért nyugodtan lehet, az eredmény pedig egészen különleges lesz. A példához Bojár Sándor fényképét használtuk a Fortepan-ról, melyen egy pár látható, ahogyan a még épülő Felsővárosi lakótelepen sétál a Cifrakapu utcán – ennyi helyi vonatkozást tudtunk adni a bejegyzésnek.

Feltöltöttük a fotót az alkalmazásba, és vártunk kicsit, amíg a rendszer felismerte és meganimálta az arcokat.

És hogy mi lett az egyszerre félelmetes és lenyűgöző eredmény? Íme:

Érdeklődők ide kattintva próbálhatják ki maguk is az alkalmazást.