Skip to main content
Közlekedés

A Bánki Donát utca meghosszabbítását kezdeményezi az Emerson

By 2021. március 9.

Régebb óta ismert stratégiai elképzelés, hogy a város hasznosítani szeretné a déli iparterület belső részeit is.

Az Egri Ipari Park eddig leginkább csak a szélein volt értékesíthető, ezek a területek mostanra viszont lényegében megteltek. A helyzet azért alakulhatott így, mivel a Kistályai – Kőlyuk – Faiskola – Sas utcák határolta gyűrű közepének beépíthetőségét eddig több tényező is gátolta. Nagyobb területek állami, vagy MÁV-os tulajdonban álltak, máshol pedig szennyezés miatti talajtisztításra volt szükség. A nehézségeket (vagy azok ismert többségét) a korábbi városvezetés lépésről-lépésre megoldotta, ezt követően így már „csak” a szükséges infrastruktúra kiépítése maradt hátra. A legnagyobb építkezős feladat 2018 végén, a Külsősor utca meghosszabbításával szintén szerencsésen elkészült. Az úttal 5-8 olyan új terület jött létre a vasúti sínek nyugati oldalán, ahová a jövőben kisebb alapterületű ipari létesítmények települhetnek. Az persze idő kérdése, hogy valóban települnek-e majd, de a lehetőség legalább már adott erre.

Az Ipari Park teljes kihasználhatóságáért ma mindössze a vasúti sínek túloldalával, a keleti területtel kellene valamit kezdeni. Elképzelés erre is volt, 2019 elején írtuk, hogy a Külsősorhoz hasonlóan itt is meg szeretnék hosszabbítani a Bánki Donát utcát, sőt, új vasúti gyalogátjárót is tervezetek, hogy gyalogosan és biciklivel ne kelljen megkerülni a fél várost azért, hogy szabályosan átjussunk a síneken. Ezek az elképzelések mostanra sajnos feledésbe merültek, vagy mi legalábbis nem tudunk róla, hogy az új városvezetés belátható időn belül tervezné a megvalósításukat. A folyamat mégsem áll meg teljesen, van ugyanis egy külső szereplő, aki hasonló építkezést tervez: ő a sínek keleti oldalán termelő Emerson.

Az üzemről tavaly augusztusban írtunk, amikor kiderült, hogy jelentős fejlesztésre készülnek. Egy új csarnok felépítését tervezik, ezzel még inkább kihasználva az Ipari Park belső részét és nem mellesleg munkát adva kb. 300 embernek. Minden bizonnyal ehhez a beruházáshoz kapcsolódik az a hirdetmény, ami március 4-én került kifüggesztésre, és melynek tárgya „Eger, Bánki Donát u. meghosszabbításának építési engedélyezési eljárása”.

Az Emerson-nak aligha fűződik érdeke a teljes út megépítéséhez, így valószínűleg nem az fog elkészülni most, amit a város korábban tervezett. Hosszú távon viszont már azzal is mindenképp nyerhetünk, ha az üzem legalább csak az új parkolójáig megépíti a hiányzó utat, hiszen a városnak ennyivel kevesebbet kell majd pótolnia a jövőben. Ha nem is egy beruházás keretében, de ilyen formában, szépen lassan csak megépülhet végül a tervezett új út, és évek alatt teljesen megtelhet az Ipari Parkunk.

Kapcsolódó dokumentum

Hirdetmény