Skip to main content
Fejlesztés

Teljesen beépülhet az Almagyar-domb, 33 telket készül értékesíteni az önkormányzat

By 2021. március 12.

Az Almagyar-domb kétségtelenül Eger legdinamikusabban fejlődő (és egyik legnívósabb) területe. Alig 40 évet ugrunk vissza az időben és azt látjuk, hogy még kertek és erdős területek állnak ott, ahol ma már újépítésű sorházak kígyóznak. Hasonlítsunk csak össze egy 1980-ben és egy kb. 2019-ben készült légifotót, a változás önmagáért beszél:

A környéken járva ma is számos építkezéssel találkozhatunk, vészesen fogynak az üres telkek – már, ha nevezhető vészes jelenségnek egy drágább környék rohamos növekedése.

A beépülés a következő időszakban még jobban felgyorsulhat, az önkormányzat, pontosabban maga a polgármester ugyanis újabb 33 telket kíván értékesíteni. Az erről szóló határozat a bejegyzés végén letölthető, melyből a pontos helyrajzi számok is megismerhetők. A 33 telek lényegében az összes, ma még üresen álló területet jelenti a városrészben, ezek hasznosításával teljesen beépülne az Almagyar-domb északkeleti oldala.

Ahogyan a 112-123 (III.11) Polgármesteri határozatokban fogalmaznak:

„Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 115/2020.(VII30) számú határozatával elrendelte az Önkormányzat vagyonának, ingatlanvagyonának felülvizsgálatát a forgalomképesség, a használat és hasznosítás jogszerűsége, az eredményesség és jövedelmezőség szempontjából, továbbá a 116/2020. (VII.30.) számú határozatával elrendelte a feladatellátáshoz nem szükséges használaton kívüli, bérleményként alulhasznosított, városi stratégiai fejlesztésekhez és azok tartalékképzéséhez szükségtelen, valamint jogellenesen elfoglalt és használt ingatlanok gazdaságilag előnyös feltételek, a vonatkozó jogszabályok és önkormányzati rendeletek előírásainak szigorú megtartása melletti értékesítésének előkészítését.”

Lefordítva tehát, amelyik ingatlanra jelenleg nincsen szüksége a városnak, vagy amiről úgy gondolják, hogy generálhatna a jelenleginél több bevételt, azt megpróbálják eladni. „Magyarország Kormányának otthonteremtési programjához igazodva” első körben a lakóingatlan-fejlesztésre alkalmas területeket mérték fel, így kerültek sorra a tárgyalt Almagyar-dombi ingatlanok is.

Az alap elképzelés nem ördögtől való. Valóban ne álljanak parlagon városi telkek és épületek, viszont az értékesítés tervezett gyors üteme azért ijesztően hat, ahogyan az is, hogy nincsen szó az elidegenített ingatlanvagyon bármiféle pótlásáról. Félő, hogy rövidtávú céljainkért szeretnénk felélni Eger vagyonának egy meghatározó részét.

A jelenlegi határozatok az Almagyar-domb mellett a város több részét is érintik. Felsővárostól a Lajosvárosig összesen mintegy 47 területet jelöltek meg, melyet előkészítenének eladásra.

Letölthető dokumentum

Polgármesteri határozat