Skip to main content
Fejlesztés

Merre terjeszkedhet tovább Eger az Almagyar-domb beépülése után?

By 2021. március 18.

Pár napja említettük a blogon, hogy az önkormányzat telekeladási szándékának következtében belátható időn belül teljesen beépülhet az Almagyar-domb északkeleti oldala. Mivel Eger legdinamikusabban fejlődő városrészéről van szó, érdekes kérdést vet fel, hogy mi lesz, ha már nem marad eladó telek a környéken, merre tolódnak el az új építkezések?

Jelen ismereteink szerint Eger területi növekedése folytatódni fog a jövőben, úgy is, hogy a lakosságszám tovább csökken majd. Erről Eger főépítésze, Kacsó János is beszélt a Labor Egyesület egyik decemberi eseményén – a város iránt érdeklődőknek ajánljuk ide kattintva a videót, mi is ajánlatként kaptuk még régebben, ezúton is köszönjük! Az Almagyar-domb jelenleg leginkább a város társadalmának felsőosztályát és erősebb középosztályát vonzza. Persze véges az ezen rétegbe tartozó lakosok száma, viszont minden jel arra mutat, hogy a most értékesíteni kívánt 33 teleknél azért nagyságrendekkel többen kívánnak majd építkezni, szülőktől külön költözni és Egerbe újonnan beköltözni a jövőben. Bejegyzésünkben ennél a városi rétegnél maradunk, az ő jövőbeli építkezéseik helyszíneit próbáljuk megjósolni, ezen belül is kizárólag az Almagyar-domb környékére fókuszálva.

Az Almagyar-domb meglepően gyorsan, akár 5-10 éven belül is megtelhet. Az északkeleti oldal teljes beépülése után várhatóan 3 területre koncentrálódnak majd az új építkezések.

A Donát utcán jelenleg is több építkezés zajlik, és mindössze néhány eladó telek maradt még üresen, ez a rész így valószínűleg már az Almagyar-domb előtt megtelik. A városrész szabályozási terve szerint a Faggyas utca meghosszabbításával szabadul még fel egy kisebb terület a jövőben, ahová potenciálisan új házak épülhetnek. Itt azonban valóban csak kis területről beszélhetünk, hiszen egyik oldalról a vasúti sín, másik oldalról pedig a tervezett elkerülő út szab majd határt az építkezéseknek.

Húzd a csúszkát a jelen és a jövő összehasonlításához:

Következő területünk az Almagyar-domb déli oldala. Ez a rész fekszik legközelebb a domb északkeleti oldalához, adná tehát magát, hogy itt folytatódjanak az építkezések, viszont valószínűleg mégsem így történik majd. A városrész jelentős infrastrukturális fejlesztésre szorul ahhoz, hogy beépíthetővé váljon, így minden bizonnyal még jó pár évet kell várnunk az első lakók beköltözésére. Az utak kiépítése és a közművesítés után viszont elég nagy hasznosítható területtel gazdagodik majd a város.

Húzd a csúszkát a jelen és a jövő összehasonlításához:

Haladunk tovább délre, így érünk el a Rozália utca környékére. Ha tippelnünk kellene, ezt a területet mondanánk a következő Almagyar-dombnak. Ma is egymás után nőnek ki itt a földből új házak, a beépülés folyamata így már elkezdődött. Sőt, elég előrehaladott állapotban van, hiszen már most is több épület csak kavicsos úton érhető el, ergo a domboldalon gyorsabb ütemben épülnek a házak, mint ahogy azt az alap infrastruktúra követni tudná. A városrész fejlődésének várhatóan az elkerülő út ad majd jelentős lendületet, hiszen a környék egyetlen hátránya ma az, hogy nehezen megközelíthető. Amint ez az akadály elhárul, várhatóan néhány év alatt élettel telik meg a domb ma még lakatlan oldala.

Húzd a csúszkát a jelen és a jövő összehasonlításához: