Skip to main content
Kereskedelem

Egyre többen vásárolnak nyaralót Eger környékén

By 2021. március 19.

Érdekes és Eger számára rendkívül hízelgő cikk jelent meg március 18-án a Pénzcentrum.hu-n. „Országszerte növekszik az érdeklődés a belföldi nyaralóingatlanok iránt, ennek egyik mozgatórugója a koronavírus járvány következtében megváltozott pihenési szokások lehetnek.” – Kezdődik a bevezető, és ezután jön a számunkra oly’ hízelgő rész: „A klasszikus célpontnak számító Balaton-part és Velencei-tó mellett a Balaton-felvidék, a Tisza-tó és Heves megye településein is egyre nagyobb számban tűnnek fel a nyaraló és otthonteremtési célú ingatlant kereső budapesti érdeklődők.”

A cikkből kiderül, hogy Heves megye települései ez esetben konkrétan Eger környékét jelentik. „Az Eger közeli kisebb településeken, ahol van strand vagy fürdő és az ingatlanok is olcsóbbak, egyértelműen megnőtt a kereslet. Ilyen például Bükkszék, Bogács, Demjén, Zsórifürdő vagy Egerszalók” – még ha ez nem is mind Heves megye, de ezt már csak halkan tesszük hozzá, hiszen a lényegen nem változtat. És, hogy miért ennyire hízelgő ez a jelenség? Mert úgy tűnik, hogy jelenleg Eger az egyetlen olyan hely Magyarországon, ami városi desztinációként vonz érdemi számban nyaralóvásárlókat!

Egerszalók, Csalogány utca

A nyaralóvásárlás mögött egészen összetett pszichológia áll, amiből nekünk két szempont fontos. Az egyik a presztízsérték. Adott körökben egyértelmű státusszimbólum, ha az embernek nyaralója van, és persze, ha az a nyaraló olyan helyen található, amit menő elmondani. Eger neve úgy tűnik, elég erős hívószó ahhoz, hogy sokak számára vonzó legyen, ami innentől kezdve pedig egy öngerjesztő folyamat: minél több ember ismer olyat, akinek Eger mellett van nyaralója, annál többen szeretnének maguknak is Eger mellett egy nyaralót.

Másik örömteli és pszichológiához kapcsolódó olvasat, hogy nyaralók nyilván ott épülnek, ahol az emberek jól érzik magukat. Egriként sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire jó helyen élünk, legalábbis a magyarországi lehetőségekhez viszonyítva. Persze minden lehetne még jobb, de a város azért alapvetően szép, alapvetően vannak benne lehetőségek és alapvetően jó az elhelyezkedése, nézzük akár a főváros közelségét, akár a természeti környezetét. Aki Eger mellett vásárol nyaralót, egyik nap választhat a térség fürdőiből, másik nap kirándulhat a Bükkben, harmadik nap elmehet a Tisza-tóhoz, negyedik nap pedig kihasználhatja Eger mint középnagy város lehetőségeit, vagy ha ez nem elég neki, el/vissza ugorhat Budapestre, amit városhatártól-városhatárig már kb. 50 perc alatt megjár autóval. És persze lehet még borozni, étterembe járni, lovagolni, siklóernyőzni, és a többi, de értjük talán, hogy mire szeretnénk kilyukadni: kevés olyan hely van az országban, aminek a közvetlen közelében ennyire komplex „Magyarország-élményt” át lehet élni. Ez az adottság azért elég vonzó ahhoz, hogy valaki a második otthonának válassza Egert, vagy a város környékét. Legyünk büszkék Egerre, mert még hiányosságaival együtt is ez az ország egyik legjobb helye!

A nyaralóvásárlásoknak van egy pozitív hozadéka is az érintett kistelepülésekre nézve. Ahogyan a forrásként használt cikk is kitér rá, a nyaralóvásárlók körében a kisebb értékű, 5-10 millió forintos klasszikus parasztházak és Kádár-kockák is népszerűnek számítanak. Kisebb településeken ezeket az ingatlanokat jellemzően nehéz értékesíteni, így jelentős segítség, ha megjelenik egy új vásárlói réteg, aki ráadásul pont ezeket keresi. A falvak elnéptelenedését ez önmagában még nem oldja meg, de azért könnyít a helyzeten.

A történet egyetlen és idézőjeles negatívuma, hogy a nyaralóvásárlásokból Eger nem igazán szerez számszerűsíthető hasznot, sőt. Minél többen vásárolnak saját ingatlant a város környékén, annál kevesebben szállnak meg utána Egeren belül, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy kicsi lehet az átfedés, és a nyaralóvásárlók többsége valószínűleg egyébként is inkább Eger vonzáskörzetében szállna meg nyaralása során. Tény mindenesetre, hogy a történetben Eger leginkább csak a városi látogatás során felmerülő fogyasztásból tud anyagi értelemben profitálni. Ezek helyett marad viszont maga az elismerés, hogy a Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó mellett egyedüli városként Eger neve is szerepel a legnépszerűbb nyaralósvásárlási helyszínek között!