Skip to main content

Elkezdődtek a 2021. február 17-én leomlott Szép bástya DNY-i támfalának helyreállító, megerősítő, valamint a további károkat megelőző munkálatai az Egri várban.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata által felkért kivitelező, a Habbeton Kft. a múlt héten vette át a munkaterületet és a leomlott törmelék egy részének kitermelését követően egy speciális, távirányítású fúróberendezéssel injektálható mikrocölöpöket és talajhorgonyokat helyezett el a támfal érintett szakaszán.

A bástya tetején fúrt horgonysorral és drótkötélabronccsal is rögzítik a falat. A cölöpökhöz és a horgonyokhoz rögzítik a falak megtámasztását szolgáló „I” acél gerendákat.

Ezt követően minimum 10-15 centiméteres vastagságú, szálerősített lőttbetonnal készítik el a rézsű védelmét, így adva belső stabilitást a támfal érintett szakaszának.

A jelenleg végzett munkák nem a végleges helyreállítást jelentik, a most beépített megerősítő szerkezetek a későbbiekben történő helyreállítási munkák során már teherviselő elemként használhatók fel.

A munkálatok a lehullott törmelék elszállításával, a terület megtisztításával zárulnak majd, így a tervek szerint április végén, május elején már biztonságossá válik a Szép bástya környéke.