Skip to main content
Szabadidő

Trópusi éjszakák megjelenésére számíthatunk Egerben

By 2021. április 18.

A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciáján többek között arról számoltak be, hogy a jövőben várhatóan lényegesen meg fog ugrani azoknak az éjszakáknak a száma a magyar városokban, amikor a hőmérséklet nem süllyed 20 Celsius-fok alá.

Összesen 26, a Kárpát-medencében található, különböző nagyságú és földrajzi adottságú magyar városra vonatkozóan készült egy városklíma-kutatás, mely a városok hőterhelése mértékének elmúlt évtizedekbeli és várható növekedését vizsgálta meg. Az elemezett városok közé Eger is bekerült.

„A múltbeli adatok alapján a leghűvösebb klímájú magyarországi városok közé tartozó Eger és Salgótarján esetében 1981 és 2010 között nem csak a városban, de a környező vidéki területeken sem regisztráltak trópusi éjszakákat. A 21. század utolsó évtizedeiben azonban Eger külterületein 2-10, belvárosában 5-19 extrém meleg éjszaka várható (…)”

Hűvösebb klímánk miatt viszonylag jobb a helyzetünk más városokhoz képest (Budapesten 29-54, Pécsen 21-48, Debrecenben 21-46 trópusi éjszakára számítanak például), de ez persze sovány vigasznak számít, kb. mintha egy süllyedő hajó legmagasabb pontján ülnénk, így mi érnénk az utolsók között a vízbe.

A forrásként használt Portfolio.hu cikk ide kattintva olvasható el.

A felmelegedést helyi szinten megállítani nem lehet, de a mérséklését mindenképp érdemes megpróbálni. Erre az egyik csodafegyvert a fák jelentik. Többször említettük már a blogon, hogy véletlenül sem gondoljuk Egert egy zöldfelületeket nélkülöző városnak, bármerre indulunk el, egymást érik a kisebb-nagyobb parkok, fasorral szegélyezett utak, és ez nagyon jó így. A közelmúlt fakivágásait is csak támogatni tudjuk, adott helyszíneken közel sem hoznak annyi hasznot a fák, mint amennyit ártanak a városképnek. Bár ész nélkül nem szabad mindent befásítani, az azért tény, hogy van még néhány olyan része Egernek, aminek jót tenne egy zöldítés, akár esztétikai, akár klímaszempontokat vizsgálunk. Ideális esetben ez lehetne egy városfejlesztési irány, és a munkát kezdhetnénk is például az ilyen tekintetben máig kedvencnek számító helyszínünkkel, a felnémeti Egri út két sávra szűkítésével.