Skip to main content
Közlekedés

Nevet kap két új utca

By 2021. május 17.

Egy város területi növekedésének egyik legizgalmasabb fejezete, amikor új utcák jönnek létre, ezek a közterületek ugyanis jó eséllyel már az örökkévalóságnak szólnak. Kisebb korrekciók elő szoktak persze fordulni, de arra nagyon kicsi az esély, hogy egy utat teljesen átalakítsanak, vagy megszüntessenek később. Ami nekünk most egy alig beépített, külvárosi, földes út, az a jövő generációjának már egy jól ismert, körbeépült, és talán már kátyúsra kijárt városi szakasz lesz egyszer.

Az új utak létrejöttének második legizgalmasabb kérdése mindig a névadás. Ezt könnyebb lesz megváltoztatni később, és látunk is néha ilyenre példát, de azért tény, hogy a keresztelő is jó pár évre szokott szólni. Nem árt tehát alaposan mérlegelni, hogy hogyan nevezünk el egy új utcát. A gyakorlatban egy nyelvészekből, vagy történészekből álló szakértői bizottság ül ilyenkor össze, akik különböző szempontok alapján javaslatot tesznek az elnevezésre, amit végül a Közgyűlés fogad el. A szempontok között elsősorban az szokott szerepelni, hogy hol fekszik a tárgyalt utca, és, hogy milyen nevű közterületeket találhatóak a szomszédságában. Javasolni is lehet nevet, ezt bárki szabadon megteheti, a menet ekkor is ugyanaz: először véleményezik a szakértők, majd végül döntést hoz róla a Közgyűlés.

Minden évben van néhány új része Egernek, amit szükséges elnevezni, idén most érkezett meg az első kettő. Az érintett utcák közül az egyikre konkrét javaslat is érkezett: legyen Rácliget utca a Szalapart utca folytatása. Erre a területre nemrég egy lakópark épült, melynek a folytatása is várható, így sürgetővé vált, hogy a leendő lakók helyrajzi szám helyett konkrét utca-házszámot tudjanak mondani a taxisofőrnek. A Rácliget utca nevet a lakópark építtetője kérvényezte egy ügyvéden keresztül az önkormányzattól. A javaslat pozitív elbírálást kapott, hamarosan hivatalosan is így hívjuk majd az utcát.

A másik utca a város túlsó felében, a Legányi Ferenc utca szomszédságában található. Ez egy meglehetősen gyors ütemben fejlődő része Egernek, elég mutatós házcsodák nőnek ki egymás mellett a földből. Az érintett utca még a Google térképén sem látszik, pontosabban még csak földútként található meg, mostanra viszont már ház is áll rajta, ami a jövőben újabb szomszédokra számít. Az elnevezést az első lakó kezdeményezte, a hivatalos iratok kiállításához volt szüksége az utca nevesítésére. Mivel a lakónak nem volt saját javaslata, a szakértői bizottságnak kellett alternatívákat megjelölnie. A már létező Merengő és Leányka utcákból kiindulva a szakértők egy szőlőtermesztéshez és borászathoz kapcsolódó utcanévbokrot szeretnének itt létrehozni, ezért három ilyen tematikájú nevet találtak ki: Venyige utca, Puttony utca, Kékfrankos utca. Az alternatívákról megkérdezték a lakót is, így született meg az eredmény, hamarosan a Kékfrankos utca nevet kapja a szakasz.

A forrásként használt 216-217 (V.17) Polgármesteri határozat az alábbi linken letölthető:

Polgármesteri határozat