Skip to main content
Szabadidő

Mit lehet kezdeni Vicuska és Gergő szobrával?

By 2021. május 30.

Május 29-én leleplezték Vicuska és Gergő szobrát a Végvári vitézek terén. Az új alkotás nem aratott osztatlan sikert a városban, és ha őszinték szeretnénk lenni, a szobor tényleg nem a legjobban sikerült. Haragudni persze nem lehet rá, mert a szándék jó volt. Klassz volt az ötlet, hogy legyen ilyen jelenet Egerben, nemes gesztus volt, hogy a szükséges forrást adományokból gyűjtötték össze, és az is biztos, hogy Szanyi Péter szobrászművész lelkiismeretesen dolgozott a feladaton. Van olyan, hogy mindenki jót akar, de mégsem sikerül, az egészről az a videó jutott eszünkbe, amikor a nagypapa az unokájának a Mein Kampf-ot adja ajándékba a Minecraft videójáték helyett. Na, hát valahogy így jártunk mi is most Egerben, nem pont azt kaptuk, amire számítottunk.

Fotó: Mirkóczki Ádám / Facebook

Gergő feje kicsit fura lett, cserében a férfiassága indokolatlanul figyelemfelkeltő, csúnyácska a gyerekek alatti patak (?), és nem lehet nem észre venni a szereplők hasonlóságát a Gyűrűk urás Gollammal. Ráadásul laikusként az egésznek van egy nyomasztó hangulata, mert nem derül ki, hogy mit látunk, csak egy meztelen gyerek rángat a víz felől egy másik meztelen, ijedt arcú gyereket. Persze, még szerencse is lehet, hogy nincs jobban megmagyarázva a jelenet, mert ahhoz kellett volna egy török katona is valahová mögéjük, aki, ha maradunk a koncepciónál, szintén biztos meztelen lenne, ezt meg azért már talán mégse… Fotelharcosként okoskodni egy elismert szobrászművész alkotásán ettől még visszatetsző dolog, ezért nézzük inkább, hogy mit kezdhetünk az új szoborral.

Tehetünk úgy, mintha meg se történt volna

Egyik opció, hogy megpróbáljuk elfelejteni a történetet, tudjuk, hogy ott van, de nem figyelünk a szoborra, nem ajánljuk a vendégeink figyelmébe, gondosan úgy komponáljuk fotóinkat, hogy ne látszódjanak a gyerekek, stb. A probléma nem fog megoldódni, de annyira kis cikkely ez egy város életében, hogy senkit nem fog érdekelni. Mi sem emlékszünk rá, hogy melyik törp nem tetszik a Mirabell-kertben (egyébként a puklis fejű), ugyanígy nem gondolhatjuk komolyan, hogy bármelyik lengyel vendégünket is komolyabban fogja érdekelni Gergőnk megjelenése. Bár ez a szőnyeg alá söprés is jó megoldás lehet, de mégsem választanánk, mert ehhez azért túl értékes mű készült el.

Megpróbálhatunk erősséget faragni a gyengeségünkből

Az emberek furák. Ha képesek egy temetőben fényesre csiszolni egy domborodó péniszt, gyakorlatilag biztosak lehetünk benne, hogy Gergő férfiassága és Vicuska feneke nálunk is ragyogni fog néhány év múlva. És az vesse az illetlenkedőkre az első követ, aki saját maga ne paskolná meg Vicuskát, függetlenül attól, hogy tudná a szobor jelentését. De ha már ilyen hülyén működünk, miért ne próbálhatnánk meg elébe menni a dolognak?

A magunk részéről amondók lennénk, hogy mindenekelőtt tekintsünk ajándékként a szoborra. Jót akartak vele, és nem is lett azért annyira rossz. Ha pedig kezdünk megbarátkozni vele, hát miért ne mondhatnánk meg mi előre, hogy miért jó dolog simogatni a szereplőket?! Egy pacsi Vicuska fenekére, hogy szerencsénk legyen? Gergő megmarkolászása kell ahhoz, hogy valaki újra visszatérjen Egerbe? A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Biztosak vagyunk benne, hogy ha nem ragaszkodunk hozzá, hogy mindent véresen komolyan vegyünk, és adunk valami kis többlettartalmat a műnek, azzal sokkal többet nyerünk, mintha csak puffogunk rajta, hogy nem pont ilyen szoborra számítottunk.