Skip to main content
Közlekedés

Tehermentesítő út épül a Ráchegyen

By 2021. szeptember 17.

A Ráchegytől távol élve számunkra derült égből villámcsapásként érkezett az önkormányzat híre, miszerint „épül a Ráchegyet tehermentesítő út”.

Az elképzelést régóta ismertük már, viszont eddig azt hittük, ez is csak egy terv a sok közül valahol mélyen a fiók alján. Most úgy tűnik, szerencsére nem így volt. A tehermentesítő útra óriási szükség van, a városrész lakossága ugyanis az elmúlt évek során megnövekedett és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik majd a jövőben a különböző lakásépítéseknek köszönhetően. A fő problémát az jelenti, hogy a Szalapart utca környékéről jelenleg csak tetemes kerülővel lehetséges autóval eljutni a légvonalban egyébként szomszédos bevásárlónegyedbe. Viszonyításképp, a most épülő Rácliget lakóparktól légvonalban 960 méterre található a Tesco, viszont autóval ez az út 3,2 km, hiszen először egészen a Ráckapu térig el kell menni.

A megoldást az említett lakópark szomszédságában épülő új út jelentheti, mely a Szalapart utcát köti össze a Töviskes téri körforgalommal. Kis kerekítéssel, mert az új út a trafótelep miatt valószínűleg nem a körforgalomba érkezik majd meg, hanem amellé kb. 80 méterre a Dr. Frank Mária utcára.

A forrásként használt közleményből egyelőre annyi derül ki, hogy az önkormányzat megkezdte az út építését, rendelkezésre állnak engedélyes tervek, a költségvetési forrás megteremtése pedig folyamatban van. Az új útról egyéb részleteket még nem ismerünk, ahogyan azt sem, hogy ez a megkezdett építés mit is jelent pontosan.

Érdekesség, hogy a nagyon-nagyon távlati tervekben egyébként szerepel ennek az útnak a folytatása is, egyszer majd egészen a Baktai útig.