Skip to main content
Fejlesztés

Hidat terveznek a Zárkándy-bástyához

By 2021. október 1.

Szeptember 30-án összesen négy várbéli munka megtervezésére írt ki közbeszerzést az önkormányzat. A feladatok között szerepel az év elején leomlott Szép-bástya végleges helyreállítása, több várfalszakasz javítása és egy új fedett gyalogos híd építése is a 2020-ban átadott Zárkándy-bástyához. Mindegyik feladat fontos, de kétségtelen, hogy városképileg utóbbi lesz a legizgalmasabb.

A Zárkándy-bástya sorsa hosszú böjt után pozitív irányban látszik változni. A területet az 1907-ben kiépített Eger-Putnok vasútvonal szakította el a vártól, a magára hagyott bástya állapota pedig innentől kezdve fokozatosan romlott. A teljes elpusztulás felé haladó védművet talán az utolsó pillanatok egyikében sikerült megmenteni, amikor 2020-ban mintegy 623 millió forintból helyreállították és ismét összekapcsolták a várral – egyelőre csak a föld alatt, a kazamata rendszeren keresztül. A most tervezett új fedett híddal még inkább a vár szerves része lehet majd a bástya. Az építkezés kezdetét még megtippelni se nagyon lehet, a közbeszerzés ugyanis egyelőre a tervezési feladatokra vonatkozik.

„A Zárkándy bástya Ny-i fala, ill. a vár K-i fala között a vasúti sínpálya felett lehetőség adódhat egy fedett gyalogos híd kiépítésére. A 2019. évben megtartott előzetes egyeztetések alapján, a gyalogos híd kialakításának műszaki feltételei adottak a speciális vasúti előírásoknak való megfelelés valamint a műemléki előírások betartásának fokozott figyelembevételével.”

A tervezett beruházás egy másik kérdést is felvet. Az új híd a jelenleg még hasznosítatlan és látogatók elől elzárt Sándor-bástyára érkezne meg az elképzelések szerint. Bár erről még nem hallottunk elképzeléseket, de logikusan adná magát, hogy akkor legalább minimális szintig ezt a bástyát is fejleszteni fogják.

Kapcsolódó letöltés

Műszaki leírás