Skip to main content
Szabadidő

Szükség van több nyilvános mosdóra Egerben?

By 2022. január 16.

Az Egri magazin januári számában többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy „várható-e, hogy városunkban megoldódik a nyilvános illemhelyek ügye?” Érezzük talán, hogy nem a január a legtémagazdagabb időszak az évben, de ettől függetlenül mindig szeretjük az ehhez hasonló, filozofálós kérdéséket, mert lehetőséget adnak rá, hogy kicsit átgondoljuk városunk egy-egy területét. Adott esetben akár a nyilvános mosdókét is.

Fotó: Vozáry Róbert / Egri magazin

A magazin szerzője Mirkóczki Ádám polgármestert kereste meg a kérdésével, a városvezető pedig hozta a kötelező választ: a helyzet rossz, akár 8-10 új nyilvános mosdóra is szükség lenne Egerben, melyek közül 2-3 egység kiépítése már 2020 óta a tervek között szerepel. „S hogy miért nem valósult meg ez a beruházás? Nos, mert 2020-ban a kormány nem adott fejlesztési hitel felvételére engedélyt a városoknak, önerőből pedig a szükséges pénzt semmiképpen sem tudtuk volna előteremteni.”

Mirkóczki Ádám mentségére szóljon, hogy valószínűleg egyetlen polgármestert sem találnánk a világon, aki más választ adna a kérdésre, eltérés esetleg a hiányolt illemhelyek számában lehetne, attól függően, hogy ki-mekkora városért felel. De tényleg kellene Egerbe 8-10 új nyilvános mosdó?

Nos, aligha. Sőt, tovább megyünk, igazából egyetlen egy darab kellene újonnan, cserében egy meglévőt bezárhatnánk.

De mit értünk nyilvános mosdó alatt? Ha végig kérdeznénk az egrieket, a legtöbben valószínűleg 4 ilyen egységet tudnának megnevezni a városban: van egy a Szépasszony-völgyben, az Érsekkertben, a Bródy Sándor utcán és a Dobó téren. Kevésnek tűnhet, de gondoljunk arra, hogy az Egernél valamivel több turistát kiszolgáló Velence óvárosában is mindössze 11 ilyen egység működik.

A felsoroltak ugyanis azok a helyek, ahová az ember csak szükségleteit végezni jár, ám mellettük van még rengeteg olyan, bárki által használható nyilvános mosdó is, amik egyéb szolgáltatáshoz kapcsolódnak. Így van például egy illemhely a vasútállomáson, a buszpályaudvaron, a piacon, a piac melletti parkolóházban, plázában, Tesco-ban, Obi-ban, Sas utcai Spar-ban, minden létező vendéglátóhelyen. A sor folytatható lenne múzeumokkal, közintézményekkel is, de most maradjunk csak azoknál, amiket szívességkérés nélkül használhatunk – persze jellemzően díjért cserében. Nyilvános mosdóba a legritkább esetben jár valaki poénból, ha pedig gond van, a felsoroltak mindegyike tökéletesen megfelel a célnak.

És akkor játsszunk el a gondolattal, hogy zseniális felfedezésünknek hála mi lettünk Eger MJV Önkormányzatának Nyilvános Mosdókért Felelős Referense. Polgármesterünk már idén 30 milliót szánt volna új wc-k telepítésére, megvan a pénz, el kell költeni, erre mi meg kitaláljuk, hogy ne legyenek új wc-k, hát hogyan tovább?!

Egy ideális világban a polgármester említette 8-10 új mosdónak is találhatnánk helyet Eger külvárosaiban, és ha korlátlan forrás állna rendelkezésre, akkor nagyon jó is lenne az elképzelés, de merjünk kicsit álmodni! A realitások talaján maradva, ennél sokkal kisebb beruházással is érdemi javulást érhetnénk már el.

Új illemhelyek telepítése helyett célravezetőbb lenne a meglévők felújítása. Hiába van ugyanis 4 különálló mosdója a városnak, a Dobó téri kivételével aligha merne ezek bármelyikbe is belépni valaki. Miután felújítottuk a Szépasszony-völgyi és érsekkerti egységeket, bezárnánk a Bródy Sándor utcai mosdót, elbontanánk az épületét és behintenénk sóval a helyét, majd megpróbálnánk elfelejteni, hogy 2022-ben még működhetett ilyen Eger főutcájának sarkán. Néhány sorral fentebb azért ígértünk egy új mosdót mi is – hogy hová, azt viszont nem tudjuk, hiszen ez egy nagyobb fejlesztés része lenne. Kellene egy turisztikai fogadóbázis Egerbe! Rengeteg, egész nap ingyenesen használható parkolóhellyel valahol az M25-ös út csatlakozásánál, kiváló busz (vonat?) kapcsolattal a belvároshoz, és természetesen egy igényes, lehetőleg ingyenes, de sokférőhelyes mosdóval! Hogy a turistáink egy hosszú út után rögtön érezzék: a lehető legjobb helyre érkeztek meg!