Skip to main content
Fejlesztés

140 lakásos lakóparkot terveznek a Lajosvárosba

By 2022. január 20.

A Galagonyás – Csordás – Attila – Deméndi utcák által körbezárt terület nagy része ma még beépítetlen, ez azonban hamarosan megváltozhat, hiszen a telek tulajdonosa egy új, kb. 140 lakásos lakóparkot tervez itt kialakítani. A beruházáshoz a hatályos településrendezési eszközök módosítása és azt követően a terület belterületbe vonása lesz szükséges. A folyamat jelenleg az előbbihez kapcsolódó elvi állásfoglalás kérésénél tart, melyet a Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság tárgyal január 24-én. Az előterjesztést Olvasónk találta, ezer hála, hogy megosztotta velünk!

Aki az utcanevekből még nem tudta betájolni magát, neki segítünk, hogy a Lajosváros nyugati szélén járunk, olyannyira szélén, hogy a tervezett lakóparktól alig pár méterre már szőlőtőkék húzódnak. Egy kellemes, kertvárosias részről van szó, az egri viszonylatban nagynak számító lakópark így több kérdést is felvet.

Első fontos kérdés magának a területnek a hasznosítása. Köztudott, hogy völgybéli fekvése miatt Egerben elég kevés a hely, új építési igény azonban mind lakó- mind pedig gazdasági funkcióra bőven lenne, ezért gondosan mérlegelni kell, hogy a maradék területeinket mire hasznosítsuk, hol-melyik cél szolgálja inkább a város közösségét.

Ugyancsak komoly kérdéseket vet fel, hogy ha valóban épül 140 körüli darabszámú új lakás a területre, akkor az abban élők hogyan fognak közlekedni. Mivel a város szélén járunk, a közösségi közlekedés nem éppen a legideálisabb, az első buszmegállóig 800 métert kell sétálni. Jó hír, hogy ezt a távot könnyített terepen, dombról lefelé tehetjük meg, és hát ugyanitt rossz hír is, hogy hazafelé azonban minden nap hegyet kell másznunk. Félő, hogy az új lakók többségének vonzóbb alternatíva lesz az autóhasználat, a megnövekvő forgalomra viszont a környező utcák nincsenek felkészülve.

Ahogyan ez talán érezhető, és az előterjesztésben is írják, „a teljes beruházás városi szövetbe való integrálása kritikus kérdés”. Az aggályok ellenére azonban úgy tűnik, hogy építész szemmel valami jó dolog lenne éppen születőben a város szélén: a bejegyzésben is látható munkaközi terveket a Tervtanács egyhangúlag támogatta. A szakemberek kiemelték többek között a terület kedvező arányú beépítését, az épülettömegek ötletességét, valamint azt is, hogy a szomszédos lakók minden bizonnyal jobban járnának ezzel a beruházással, mintha gazdasági funkciót kapnának maguk mellé.

A tervezés még folyamatban van, de a jelenlegi elképzelés szerint valami hasonló érkezne a Lajosváros szélére:

Kapcsolódó letöltés

Előterjesztés