Skip to main content
Kereskedelem

Az országos átlagnál jelentősebben drágulnak a lakások Egerben

By 2022. január 31.

„Pénteken tette közzé legfrissebb, 2021 harmadik negyedévére vonatkozó lakásárindex-jelentését a KSH, melyben egyebek a megyeszékhelyek használt lakásárait is összegezték. Az adatok szerint a megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 22,8 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint volt, mindkét érték átlag fölötti ütemben emelkedett az előző évhez viszonyítva.” – olvasható a Portfolio.hu cikkében.

Az adatokból nekünk most is Eger a lényeges: városunk mind átlagárával, mind drágulásával az élbolyban szerepel.

Forrás: Portfolio.hu

Míg a legdrágább vidéki város (Székesfehérvár) átlagos négyzetméterára 462,7 ezer forint volt, addig a legolcsóbbé (Salgótarján) 163,1 ezer forint. Eger értéke 367,2 ezer forinton alakult, ezzel a 7. legdrágább vidéki városnak számítottunk sorrendben Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Veszprém, Szeged és Kecskemét után.

A négyzetméterárak a vizsgált negyedévben Salgótarjánban nőttek leginkább (18%-kal), Győrben pedig a legkisebb mértékben (9,1%-kal) 2020-hoz viszonyítva. Salgótarján esetében mást jelent ez a nagy mértékű növekedés, hiszen itt eleve nagyon alacsonyról indultak az árak, szemben például Győr kimagaslóan magas alapáraival. Egerben 17,5%-os növekedést mértek, ezzel Salgótarján és Szeged után nálunk drágultak leginkább a használt lakások. Kicsit zárult az olló közöttünk és Budapest között is, a fővárosban ugyanis mindössze 6,5%-kal nőttek az átlagos négyzetméterárak.

Eger drágasága minden szempontból örömteli tény a városban már ingatlannal rendelkezőknek. A magas átlagárak arról árulkodnak, hogy alapvetően jó helyen élünk az országban, a nagy ütemű drágulás pedig azt jelenti, hogy az egri ingatlanok értékállók, valamint, hogy a keresleti oldalon is meghatározó arányban vannak jelen fizetőképes vásárlók. Magyarul, az anyagi helyzetüket tekintve egy szűrtebb, erősebb középosztálybéli réteg mozgolódik leginkább helyben és érkezik új lakóként a városba.