Skip to main content
Kereskedelem

Eladó az egykori Belvárosi ABC

By 2022. február 10.

A belváros korábbi, 1968-tól kezdődő rehabilitációjakor a tervezők elsődleges célja a belső épületrészek rendbehozatala-, a belvárosi raktárak megszüntetése-, valamint az itt tevékenykedő üzemek, műhelyek kitelepítése volt. Helyettük rengeteg új üzlethelyiség született, megnyíltak a tömbbelsők és lényegében ekkortól kapta meg a belváros a ma is ismert, sokkal barátibb arcát. Minden szempontból izgalmas idők voltak ezek, ha az üzleteknél maradunk, akkor már csak azért is, mert ekkor jöttek létre utoljára nagyobb alapterületű kereskedelmi egységek a történelmi városmagban.

Az új üzletek kinézete mára persze már kissé idejét múltnak tűnhet, de ha közelebbről megnézzük őket, akkor láthatjuk, hogy a mérnökök apró kis csodákat igyekeztek anno alkotni. A sokat bántott Centrum nagyon izgalmasan játszik az épület szintjeinek (tömegének?) tologatásával, a Domus domboldali elhelyezkedése szintén sok minden, csak nem sablonos megoldás. Az persze más kérdés, hogy amennyire izgalmasak és újszerűek voltak ezek a házak régen, ma éppen annyira nem tudunk mit kezdeni velük. A megjelenésüket illetően nem feltétlenül csak a teljes átalakítás vezetne célra, akár az is elég lehetne, ha csak megmagyaráznánk, hogy mit kell nézni rajtuk, mitől értékesek és miért állnak ma is ott, ahol. A hasznosítás viszont még ennél is sokkal nagyobb és fájóbb kérdés, egészen elkeserítő módon ugyanis ma a Centrumban a Domusban is kínai üzlet működik. A többség persze egyetért abban, hogy ez mind a városhoz, mind az épülethez méltatlan, ám el kell fogadnunk, hogy a pénz az pénz és ha lenne olyan üzlet, amelyiknek megérné kivásárolni a kínait a főtér emeletéről, akkor ezt már megtette volna. És félreértés ne essék, persze egyik esetben sem a kínai üzletekkel van a gond, hanem az elhelyezkedésükkel.

A Domus épülete. Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Irtózatosan el tudunk kalandozni, de térjünk rá a bejegyzésünk témájára: az egykori Belvárosi ABC-re a Lenkey udvarban. Ha nem is annyira izgalmas építészeti megoldással, mint a Centrum vagy Domus, azért ez az egység is láthatóan igyekezett kilépni a derékszögek egyhangúságából, olyannyira, hogy még ma is a különlegesebb épületeink közé sorolnánk. A boltot 1981-ben adták át, a Fentről.hu légifotóján még láthatjuk, ahogyan építik. Különlegessége, hogy átadásakor a maga 800 négyzetméteres eladóterével és 7 millió forint értékű árukészletével ez volt Heves megye legnagyobb üzlete. Érdeklődőknek itt egy cikk az átadásáról és egy fotó az üzlettéről.

Belvárosi ABC. Fotó: Népújság 1981. november 5.

Nem találjuk ki, hogy ma mi működik ebben is! Naná, hogy kínai. De ha szerencsénk van, már nem sokáig, az ingatlan ugyanis a napokban eladóvá vált!

A stabil bérlőkkel- valamint központi hűtéssel és központi fűtéssel rendelkező, összesen 1284 négyzetméter alapterületű ingatlan 395 millió forintért várja leendő tulajdonosát. Ha éppen azon gondolkoztál, hogy hová tegyél ennyi pénzt, ide kattintva nyithatod meg a hirdetést.

Első ránézésre kissé alacsonynak tűnik az ár, főleg, ha mellé tesszük, hogy Egerben a cikk írásakor a legdrágábban kínált lakás 123,9 millió forintba, a legdrágább családi ház pedig 580 millió forintba kerül. Valószínűleg persze oka van az alacsonyabb, 308 ezer forintos négyzetméter árnak, az épületre kívülről és minden bizonnyal belülről is ráférne már egy átfogó felújítás, és utána is ott marad a legnagyobb ellenség, a parkolóhelyek hiánya. Viszont – és ez egy hatalmas viszont – a gyengeségeivel együtt is egy történelmi városmagi elhelyezkedésű és ezen a városrészen belül, egri viszonylatban ritkaságnak számítóan nagy alapterületű ingatlanról van szó, aminek értékállósága és megtérülése aligha kérdéses.

Nagyon kíváncsian és bizakodva várjuk az épület sorsát… Rosszabb esetben csak tulajdonoscsere lesz, amiből a hétköznapok során nem látunk majd semmit. Jobb esetben viszont az új tulajdonos egy új, elegánsabb funkciót is adhat az ingatlannak. Fantázia mindenesetre bőven van az áruházban.