Skip to main content
Fejlesztés

Jelentős fejlesztésekre készül az Egyetem

By 2022. május 4.

Több nagy volumenű fejlesztést tervez a jövőben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – olvasható az Építészfórum cikkében.

A tervezett munkák külön-külön is meghatározóak lehetnének Eger életében, de ha egy csomagban vizsgáljuk őket, akkor messze a város léptékét meghaladó beruházásokról beszélhetnénk. A vonatkozó közbeszerzési ismertetőből átmásoltuk a lényeget, de érdeklődőknek ajánlott az eredeti dokumentumot is átfutniuk teljes terjedelmében ide kattintva.

A közbeszerzést egyelőre a tervezői és tervezői művezetési feladatok ellátására írták ki, a megvalósítás tehát kicsit azért még odébb van, de a képzelőerőnket azért már most is szabadjára engedhetjük. Lássuk, milyen fejlesztésekben gondolkozik az Egyetem…

Felújítanák a Líceumot

I. szakasz energetikai fejlesztések:

Padlásfödém és csatlakozó szerkezetek vizsgálata és külső oldali hőszigetelése járófelületek kialakításával, külső nyílászárók vizsgálata cseréje, felújítása, árnyékolás megoldása.

A meglévő fűtési rendszer felülvizsgálata korszerűsítése, új kondenzációs kazán, hőleadók cseréje, termosztatikus szelepek beépítése szükség szerint a csatlakozó vezetékek és elosztó hálózat korszerűsítése, cseréje, részleges hűtési rendszerkialakítása.

Alagsorszellőző rendszer vizsgálata korszerűsítése hővisszanyerős energiatakarékos szellőző rendszer kialakítása.

50kWp kapacitású napelem elhelyezésének vizsgálata, tervezése a műemlékvédelmi szempontok figyelembe vételével.

Levegő-víz hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer kiépítése az épület egyes területein a padlástérben kialakítandó gépészeti helyiséggel, falba rejtett vezetékekkel műemléki terekben.

II. szakasz:

Díszterem freskóinak restaurálása, világítási, audiovizuális és fűtési rendszer felújítása. Strukturális átalakítások, színházterem, oktatási és kiszolgáló terek racionalizálása és rekonstrukciók, oktatási, irodai, közösségi terek, mosdók, folyosók, teljes világítás, elektromos és informatikai hálózat, teljes épületgépészeti vezetékhálózat és szaniterek és szerelvények komplex vizsgálata. Biztonsági és beléptető rendszer kiépítése, kamerarendszer felújítása.

Felújítanák a borászati oktató-, kutató- és szaktanácsadási központot

A szőlészeti és borászati oktatás, kutatás-fejlesztési kiválósági központ, valamint szaktanácsadási központ épületkomplexumának, szőlőterületeinek, pincészetének teljeskörű rekonstrukciója. Épület kb. 6 000 m2 (nettó alapterület), külső terület kb. 30 000 m2.

A központi épület, laboratóriumi épületek, szőlőfeldolgozó és tanüzem, a tufába vájt pincerendszer építőmesteri, gépészeti és elektromos felújítása ezek bővítései, napelemes relektromos áram termelő rendszer telepítése, kamera-; beléptető rendszer kiépítése új turisztikai bemutató, vendégház, parkoló, gépszín és külső út-terep, közmű rendezés.

Az épületkomplexum és helyszín komplex vizsgálata. A vizsgálati eredmények és a megrendelővel történt egyeztetések alapján a pályázati kiírás előírásai szerint a felújítás, fejlesztési szempontoknak megfelelő teljeskörű tervezése a szükséges hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok elkészítése.

Építenének egy új, 12 ezer m2-es oktatási épületet és kollégiumot

Új kb. 12000 m2-es nettó alapterületű oktatási épület valamint kollégium kialakítása fedett parkolókkal. Környezetrendezés parkoló kialakítás.

Az épületek és helyszín komplex vizsgálata. A vizsgálati eredmények és a megrendelővel történt egyeztetések alapján a pályázati kiírás előírásai szerint a beruházás, fejlesztési szempontoknak megfelelő teljeskörű tervezése a szükséges hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok elkészítése.

„Zöld Egyetemmé” válnának

Fenntartható, Zöld Egyetem kialakítása megújuló energiaforrásokra való áttérés, energiafelhasználás racionalizálás, napenergia hasznosítási felületek kialakítása, hőszivattyús fűtési rendszerek beépítése, energiahatékonyság növelése. Az egyetem telephelyeinek, épületeinek és nyitott tereinek energetikai vizsgálata, korszerűsítése. Az egyetem létesítményei közötti energiaellátási rendszerek összehangolásának optimalizálása, „smart” technikák, energiatároló rendszerek és megújuló energia termelő rendszerek alkalmazásával. Az épületek és helyszínek komplex vizsgálata. A vizsgálati eredmények és a megrendelővel történt egyeztetések alapján a pályázati kiírás előírásai szerint a felújítás, fejlesztési szempontoknak megfelelő teljeskörű tervezése a szükséges hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok elkészítése.

Egyetemi telephelyet fejlesztenének

Eger, Széchenyi utca 47. sz. és az Eger, Vitkovics M. utca 24. sz. alatti épületegyüttes egyetemi telephellyé fejlesztése, rekonstrukciója.

Eger, Széchenyi utca 47. sz.: Ingatlan területe: 5174 m2; épület nettó alapterület: 1902 m2.

Eger,, Vitkovics M. utca 24. sz.: Ingatlan területe: 1003 m2; épület nettó alapterület: 92 m2.

Az épület és helyszín komplex vizsgálata. A vizsgálati eredmények és a megrendelővel történt egyeztetések alapján a pályázati kiírás előírásai szerint a felújítás, fejlesztési szempontoknak megfelelő teljeskörű tervezése a szükséges hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok elkészítése.

Teljes épület, infrastruktúra és ingatlan terület felújítása napelemes relektromos áram termelő rendszer telepítése, kamera-; beléptető rendszer kiépítése.

Felújítanák a Barkóczy utcai gyakorlóiskolát

Oktatási épületek rekonstrukciója, tornaterem felújítása, új udvari étkező és oktatási épület kialakítása. Épület kb. 5 200 m2 (nettó alapterület).

Az épületek és helyszín komplex vizsgálata. A vizsgálati eredmények és a megrendelővel történt egyeztetések alapján a pályázati kiírás előírásai szerint a felújítás, fejlesztési szempontoknak megfelelő teljeskörű tervezése a szükséges hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok elkészítése.

Külső-belső felújítás, homlokzat, burkolatok, festések, szaniterek, szerelvények, nyílászárók. Statikai ellenőrzés és meglévő problémák javítása. Környezetrendezés, parkosítás. Kamera és beléptető rendszer kiépítése, elektromos és gépészeti felújítás.

Felújítanák a Bartók téri gyakorlóiskolát

Oktatási épületek rekonstrukciója. Épület kb. 4 700 m2 (nettó alapterület)

Az épület és helyszín komplex vizsgálata. A vizsgálati eredmények és a megrendelővel történt egyeztetések alapján a pályázati kiírás előírásai szerint a felújítás, fejlesztési szempontoknak megfelelő teljeskörű tervezése a szükséges hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok elkészítése.

Külső-belső felújítás, homlokzat, burkolatok, festések, szaniterek, szerelvények, udvari oldali nyílászárók Környezetrendezés, parkosítás. Kamera és beléptető rendszer kiépítése, elektromos és gépészeti felújítás.

Felújítanák a „B” épületet

Az Egyetem egri, Egészségház utcai „B” épületének teljeskörű felújítása, oktatási, közösségi és szolgáltatási tereinek, környezetének fejlesztése. Energetikai szempontrendszerű felülvizsgálata, , hallgatói és turisztikai célú szolgáltató terek kialakítása. Nettó alapterület: 8205 m2.

Új torna-, sport- és versenycsarnokot építenének a Dr. Nagy János utcán

Új Eszterházy torna-, sport- és versenycsarnok építése. A hallgatói igényeket, az egyetemi versenysport támogatását, a gyakorlóiskola testnevelés oktatásának támogatását, a sport- és szabadidős szolgáltatások bővítését támogató sport infrastruktúra-fejlesztés. Kb. 3000m2 (nettó alapterület).