Skip to main content
Kereskedelem

Ismét vendéglátó funkciót kap az egykori Vadászkürt helyisége

By 2022. augusztus 3.

Ez egy kalandozó bejegyzés lesz, akit csak a lényeg érdekel, ő a cím elolvasásával már mindent tudhat is…

A Vadászkürt Eger egyik legendás vendéglátóhelye volt, a mai harmincas korosztályig nagyjából mindenki ismerte valamilyen formában. A fénykor 1955 környékén lehetett, amikor az éhes és szomjas emberek mellett még a kultúrát keresőket is kényeztette az egység: kiállításokat, zenei bemutatókat, sőt mit öbb, zenekari versenyeket is szerveztek ekkoriban a házban.

Ebben a korban még egészen kis városnak számított Eger, a lakosságszám mindössze 35 000 körül alakult, ráadásul turisták sem érkeztek ilyen szép számban, ennek megfelelően a vendéglátóhelyekből is szerényebb volt a kínálat. A meglévő éttermek és borozók könnyebben váltak kultuszhellyé, amiket mindenki ismert és többnyire szeretett is Egerben.

Ilyen kultuszhely volt Vadászkürt is. A jó konyhával, kellemes, árnyas belső terasszal büszkélkedő éttermet széles körben látogatták a helyiek, rengeteg emlék és sztori született a mai Érsek utca 4. szám alatt.

Itt esett például, hogy egy utcán hagyott ló megunta a várakozást és egymaga hazaindult, míg gazdája a Vadászkürtben italozott. A történetről az Új úton című lap is beszámolt 1957-ben – természetesen a lónak adva igazat.

A vendéglátóegység az utolsó napjáig ugyanazon a helyen működött, a falak viszont lecserélődtek körülötte. Az egykori földszintes kis házat 1973-ban egy robusztusabb, háromszintes épület váltotta, amit 2016 óta szerencsére már szép, felújított formában láthatunk.

Az épülettel ellentétben, a Vadászkürt fénye viszont fokozatosan kopott az idő múlásával. Az étteremből először kocsma lett, majd 2012-ben ennek a profilnak is búcsút kellett intenünk, amikor végleg bezárta kapuit a legendás vendéglátóhely.

Fortepan / Bauer Sándor

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A viszonylag nagy alapterületű, 723 négyzetméteres helyiségben először egy hamburgerező próbálkozott a Vadászkürt után, ám sajnos nem sokáig húzták, az ingatlan így hamarosan ismét megüresedett. Mára teljesen feldarabolták a házat, a felső szinteken szálloda működik, a földszint utca felőli részében pedig egy több termes barber shop.

A tömbbelső felőli rész ez idáig üres volt, ám ez már nem marad így sokáig, GINEZ néven új bár nyílik ugyanis itt!

A leendő vendéglátóhelyről egyelőre nem sok minden ismert, még csak annyit látunk, hogy lecserélték a táblákat, már szerepelnek a kereskedelmi tevékenységek végzéséről vezetett nyilvántartásban és van egy facebook oldaluk, igaz, utóbbin nincs tartalom, így csak tippeljük, hogy ugyanarról a GINEZ koktélbárról van szó. A lényeg viszont, hogy sok-sok év kihagyás után ismét visszatér a vendéglátói funkció az egykori Vadászkürt falai közé!

Hátha egy új legenda születik…