Skip to main content
Kereskedelem

Felmondja bérleti szerződését a Senator-ház jelenlegi üzemeltetője

By 2022. augusztus 13.

A Senator-házban jelenleg éttermet és hotelt üzemeltető vállalkozó azzal a kéréssel fordult az Önkormányzathoz, hogy járuljanak hozzá az érvényben lévő bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez 2022. augusztus 31. nappal.

A felmondás indokai között megromlott egészségi állapot, túlzottan magas bérleti díj, megnövekedett beszerzési és energiaárak miatti veszteséges működés, valamint a háború miatti bizonytalanság szerepelt. A kérelmet a Városgazdálkodási Bizottság tárgyalja az augusztus 16-i ülésén, a teljes anyag a bejegyzés végén letölthető, átolvasható.

A frissen felújított Senator-ház, még 2012-ben

Még 2020-ban felvetődött az Önkormányzatnál a műemléki épület értékesítése is, ez az elképzelés azonban komolyabb közfelháborodást okozott a városban és végül nem is lett belőle semmi. Szerencsére. A Senator-ház Eger egyik legemblematikusabb és városképileg legfontosabb épülete, ezért a helyi lakosok közül sokan szívügyüknek tekintik, hogy milyen funkció működik benne.

„A ház a város egyik jelentős és közkedvelt műemléke. A Hotel Senator-Ház épületének patinás múltja mellett szellemiségével őrzi a város lelkületét, belső hangulatával, régi bútoraival, berendezéseivel, a XVIII.-XIX. század tárgyi emlékeivel szinte már múzeumnak számít, melyeket a Senator-Házban bemutatkozó művészek felajánlott alkotásai, az elmúlt száz év Egert ábrázoló és egri vonatkozású térképei egészítenek ki. A Hotel Senátor-Ház nemzetközileg is elismert szállodává vált minden igényt kielégítő hangulatos szobáival, boltíves termeivel, nyáron hangulatos teraszával, nemzetközi és hazai ízeivel vált az egri vendéglátás kuriózumává és Eger képzőművészeinek kedvelt helyévé.”

Részlet az Egri Értéktár Bizottsága 2019.04.17-i ülésének előterjesztésből

A jelenlegi bérlőcserével, ha minden igaz, nem sérülne majd a profil, az üzlethelyiségre vonatkozó új bérleti jogviszony létrejöttének feltétele ugyanis a jelenlegi szálláshely – étterem funkció folytatása lenne. Olyannyira, hogy ha a Bizottság úgy dönt, akkor a következő bérlőnek a házban kiállított antik berendezési tárgyakat, műtárgyakat, valamint az étterem működéséhez szükséges eszközöket, illetve az üzleti know-how értékét is meg kellene vásárolnia. Előbbiek értéke mintegy 18 189 000 forint, utóbbié pedig 8 811 000 forint.

Kapcsolódó letöltés:

Előterjesztés