Skip to main content
Fejlesztés

Példaértékű a Bazilika munkálatainak takarása

By 2022. augusztus 31.

Egy városképileg fontos épület felújítása mindig boldogság Eger életében, mely öröm csak tovább fokozható, ha az épület ráadásul az egyik kiemelt turisztikai attrakciónknak is számít. Nem véletlen, hogy a Bazilika 2020-ban kezdődött rekonstrukciója az egyik kedvencünk a városban jelenleg zajló munkák közül.

Önmagában már azzal is sokat nyernénk, ha csak felújítanák a templomot, de úgy, hogy megszépül az épület környezete is, illetve, hogy új szolgáltatások is elérhetővé válnak, például az északi torony látogathatóvá tételével, még többlettartalmat is kap a munka.

A rekonstrukció eredménye részben már látható. A Külső homlokzat új színéből és a templom körül épült sétányból is kaphatunk már ízelítőt, sőt, augusztus 20. óta a felújított belső terek egy részét is megcsodálhatjuk. Érdemes tenni odabent egy sétát, nagyon szép lett az eredmény és valahogy még minden olyan régi és új, ismerős és ismeretlen egyszerre.

Aztán ha bejutottunk a templomba, láthatjuk a mi kedvencünket is: két darab óriási, nyomtatott építési hálót a főoltár és a kereszthajó fotójával!

A megoldás nem új, de Egerben sajnos elenyészően ritkán használt. Bárki ötlete volt, hogy a Bazilikában használják, gratuláció érte!

A nyomtatott hálók egyrészt tompítanak a hatalmas, fekete fóliák látványán, nélkülük végtelenül nyomasztó érzés lenne odabent tartózkodni. Másrészt méltóbb hátteret kölcsönöznek misék alkalmával, harmadrészt pedig esztétikussá teszik a felújítás idejére a templomot. Ha valaki most érkezik a Bazilikába, látja ugyan, hogy munkálatok zajlanak, de ezt nagyon finom és elegáns módon hozzák a tudomására. Hatalmas elismerés illeti az ötletgazdát és a megvalósítót! Bárcsak követnék a példájukat más beruházásoknál is, ha nem is mindegyiknél, legalább azoknál, melyek városképileg fontos helyszíneken zajlanak.