Skip to main content
Fejlesztés

Szkander bég szobrot állítanának a Szkander bég térre

By 2022. október 14.

Hafuzi Avnija Albánia tiszteletbeli konzuljának kezdeményezésére Szkander bég mellszobrot állítanának a Szkander bég tér közepére. Aki meglepődött, hogy van ilyen nevű közterület Egerben, neki súgunk, hogy a Kertész utca városhatár felőli végén járunk, a tárgyalt tér pedig lényegében egy körforgalmat jelöl a Hontalan utca közepén.

Az apró parkban ma is található egy emléktábla Szkander bég tiszteletére, a mellszobor ennek a helyére kerülne, amennyiben az október 27-i Közgyűlés is rábólint.

„Albánia és Magyarország diplomáciai kapcsolatának 100. évfordulóját ünnepli 2022-ben, melynek keretében Albánia konzuli képviselete közterületi szobor állításával kíván megemlékezni.

A kezdeményező: Hafuzi Avnija Albánia tiszteletbeli konzulja. A mellszobor Szkander bég (Kasztrióta György) albán fejedelem, nemzeti hős tiszteletére készül.

A mellszobrot Rada Agim szobrászművész készítette el, mely 128 cm magas bronzszobor, mészkő burkolatú posztamensen.”

Részlet a forrásként használt, október 27-i közgyűlés 19. előterjesztéséből

A szobor érdekessége lenne, hogy már található belőle egy másik is Magyarországon. Az egri alkotás paraméterei pontosan megegyeznének a budapesti Városligetben, 2021-ben átadott szoboréval. A puszta tudat mellett, hogy szobrunknak lenne egy testvére Budapesten, az is jó, hogy így pontosan tudhatjuk, hogy mi érkezne Egerbe. Őt képzeljük el katonák és zászlók nélkül nálunk is:

A Kérelmező a közterületi szobor művészeti értékére vonatkozó jogszabályban előírt szakvéleményt beszerezte, mely támogatta a szobor elhelyezését. A kérelmező a szoborállítás teljes költségét vállalta.

Kapcsolódó letöltés:

Előterjesztés