Skip to main content
Közlekedés

Decembertől egy órával később is hazajöhetünk Budapestről

By 2022. november 13.november 16th, 2022

December 11-én lép életbe a MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje, a változásokat ezen az oldalon böngészhetik át részletesen az érdeklődők. A legtöbb egri lakost minden bizonnyal az Eger-Budapest közötti kapcsolat érinti, így mi is ezt emeltük ki a jelen bejegyzésünkben.

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy nem kell sok újdonságra számítani. A buszközlekedésben nem lesz változás, a vonatoknál pedig apróbb korrekciók történnek mindössze.

A legfontosabb újdonság, hogy december 11-től bekerül a menetrendbe egy új Agria InterRégió vonat, ami minden nap 21:00-kor indul a Keletiből.

Ezzel az új vonattal csak hazafelé jöhetünk, Egerből továbbra is 20:07-kor indul az utolsó járat Budapestre.

Összefoglalva a jövőnket december 11-től, az Eger és Budapest között közlekedő vonatok esetében:

  • Nem kapunk az emeletes KISS-ekből, továbbra is Flirt vonatok közlekednek a két város között *
  • Egerből 5-20 óra között óránként indulnak közvetlen vonatok Budapestre, minden óra 7 perckor (kivéve: 5:00, 6:00, 7:06)
  • Az Egerből eddig 6:02-kor induló vonat december 11-től 6:00-kor indul, a menetideje viszont hosszabb lesz 2 perccel, így ugyanúgy 8:00-ra ér Budapestre, mint eddig
  • Az Egerből eddig 19:02-kor induló vonat december 11-től 19:07-kor indul, és a menetideje is ugyanúgy 1 óra 53 perc lesz, mint a többi napközbeni járatnak (eddig ez a járat 2 óra 3 perc alatt tette meg az utat)
  • Budapestről 5-21 óra között óránként indulnak közvetlen vonatok Egerbe, minden óra 00 perckor
  • A Budapestről 19:00-kor induló vonat menetideje 1 óra 49 perc lesz az eddigi 2 óra 10 perc helyett

Alapvetően örömteli, hogy nem érint minket sok változás, hiszen nagyjából rendben van most az Eger – Budapest közötti közlekedésünk. A legnagyobb gondot az állandósult késések jelentik, melyek következtében az amúgy is tetemes, majd’ 2 órás menetidő könnyedén nőhet akár 2 óra 10-30 percesre is. Viszonyításként, Debrecenből telik 2 és fél órába vonattal eljutni Budapestre a menetrend szerint. Jó lenne, ha Egerből megbízhatóan, másfél óra alatt a Keletiben lehetnénk, nagyjából ez jelentene egy olyan lélektani határt, aminél már eljátszana az ember a gondolattal, hogy autó helyett a vonatot válassza. Az irány viszont már így is jó, az óránként ütemesen induló Flirt vonatjaink bőven vállalhatóak, karnyújtásnyira vagyunk tőle, hogy egy minden eddiginél szélesebb rétegnek jelentsen valódi alternatívát a vonatozás Eger és Budapest között.

* Bejegyzésünk után pár nappal Dr. Pajtók Gábor facebook-on közzétette, hogy „A megnövekedett forgalom kezelése érdekében csúcsidőben már az új emeletes, 600 férőhelyes, akadálymentesített KISS vonatok is megjelennek az Agria InterRégió járatokon.”