Skip to main content
Kereskedelem

30% fölötti a drágulás az egri lakóingatlanok piacán

By 2022. december 7.

Megjelent a legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép, az érdeklődők ide kattintva tölthetik le a teljes dokumentumot.

Az elemzésből kiderül, hogy a tavalyi évhez viszonyítva Egerben drágultak második legnagyobb ütemben a lakóingatlanok a megyeszékhelyek versenyében. Január és szeptember között durván 36%-os emelkedést mértek nálunk idén, ezzel annyira belehúztunk, hogy mindössze Veszprém áll előttünk a maga 43%-os drágulásával.

Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2022/2

Veszprém egyébként nagy tétekben játszik, a város átlagos árszintje 628 ezer Ft/m2, ezzel elnyerte a legdrágább megyeszékhely címet az országban. Szégyenkezésre nekünk sincs okunk, hiszen ezen a listán is egy előkelő 6. helyre került Eger, Veszprémen kívül sorrendben Debrecen, Győr, Székesfehérvár és Szeged számítanak mindössze drágább nagyvárosnak Magyarországon. És persze Budapest. Eger átlagárai a bűvös 500 ezer Ft/m2 szint határán állnak, viszonyításképp, a legolcsóbb budapesti kerületek (XX. és XXI.) átlagárai járnak 560 ezer Ft/m2 környékén. Ezek a kerültek viszont “csak” 21-24% körül drágultak egy év alatt, így fokozatosan zárul az olló köztük és köztünk. A legdrágább kerület az V. a maga csekély 1,131 millió forintos átlagos négyzetméterárával. A legolcsóbb vidéki nagyvárosunk Salgótarján, ahol még 200 ezer Ft/m2 szint alatt állnak az átlagárak.

Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2022/2

Ahogy ilyenkor mindig leírjuk, a magas egri árak megítélése nézőpont kérdése. A városba újonnan beköltözni vágyóknak sovány vigasz, ám a jelenlegi ingatlantulajdonosoknak azért megnyugtató hír, hogy Eger még mindig a térség és Magyarország egyik legdrágább, legértékállóbb városa az ingatlanárait tekintve. A nagy kereslet elsősorban Eger általános népszerűségével-, Budapesthez közeli fekvésével- és a turizmus, illetve egyetem miatti jó befektetési lehetőségével magyarázható.

A folytatás nagy kérdés. A rohamos áremelkedés szinte biztosan véget ér, az azonban kérdéses, hogy lesz-e árcsökkenés, pontosabban, hogy hol, és milyen ingatlanoknál várhatunk ilyenre.

“Az első félévi minimális és a második hat hónap látványos csökkenése eredőjeként idén összességében 15-20%-os forgalmi visszaesést várhatunk. Az első két negyedév bőven kétszámjegyű, reálértéken mért drágulása az előzetes adatok alapján július-szeptember között már minimálisra lassult. Az év egészében még reálisan számíthatunk reálár emelkedésre, jövőre ugyanakkor már – a lakáspiaci keretrendszert meghatározó folyamatok kedvezőtlen együtt állása esetén – nominál árcsökkenés is elképzelhető. A korábbinál magasabb hitelkamatok, a gazdasági, akár megélhetési bizonytalanság, a téli hónapokban már kézzel foghatóan növekvő rezsiterhek hatására 2023 elejére már tisztábban láthatunk, az árakat addig kitartó eladók is akkorra már idomulhatnak a visszaeső kereslethez, teret adva az árak csökkenésének. Ugyanakkor területileg és „termék” alapon a korábbinál szegmentáltabb piacműködés várható, jelentősen visszaeshet például a nagy alapterületű, korszerűtlen fűtésrendszerű, így nem energiatakarékos ingatlanok forgalma. Korai még megbecsülni, hogy összességében milyen mélységű és időtávú lesz az új ciklus, ráadásul hazánkban hagyományosan nehézzé teszi az előre tekintést az igen összetett és gyakran változó állami támogatási rendszer.”

Részlet: OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2022/2