Skip to main content
Szabadidő

Udvarfestést kapott a Lenkey János Általános Iskola

By 2023. augusztus 14.

Az Egri Lenkey János Általános Iskola udvara első ránézésre nem rejt túl sok lehetőséget magában. 800 négyzetméternyi leaszfaltozott terület a belváros közepén, műemléki környezetben meglehetősen nehéz terepnek számít, ha átalakítási lehetőségeken gondolkozunk… Éppen ezért izgalmas, ami az iskola udvarán történt!

„Az egyik, sportszereket forgalmazó multi pályázatot hirdetett általános iskolák számára, hogy a testnevelés körébe tartozó felújításokat és fejlesztéseket támogatná pár millió forinttal.” Erre pályázott az Egri Lenkey János Általános Iskola is Fajcsák Dénes építész és Borsa Aliz grafikus munkájával. A két szakember az udvar felfestésével egy sokféleképp használható játszófelületet álmodott meg, ami „segíti a test nevelését, szerepet vállal a gyerekek és a nevelők vizuális fejlődésében, reagál a műemléki környezetre, és tartalma szerint kapcsolódik az iskola funkciójához”. És nem mellesleg, valamelyest még a városképet is tovább javítja – ezt már mi tesszük hozzá.

A pályázat végül nem nyert, de az iskola igazgatójának az elbírálás pillanatára már annyira megtetszett az ötlet, hogy kitartott a megvalósulás mellett. A festést a Heves-út Kft. végezte el, mely Kft. ügyvezetője, Bányai Miklós pro bono vállalta a munkát. Ilyen, már-már mesébe illően idilli körülmények között készült el egy már-már mesébe illően szép helyszínen Eger talán legrosszabb adottságú, mégis egyik legjobban hasznosított iskolaudvara.

Összesen öt labirintus, labdavezető csillagsor, ugróiskola piktogramok egy része egészíti ki az öt sávos futópályát is kiadó raszter hálót – lehetőséget teremtve többféle tudományág szabadban történő oktatására (magyar, angol, francia nyelv, matematika, testnevelés, vizuális nevelés…). A tervezők olyan területet szerettek volna kialakítani, amiben a gyerekek alkotó szerepben is jelen tudnak lenni, emiatt alkalmaztak például ponthálót vonalak helyett, hogy krétával a labirintusok (is) tovább építhetők legyenek és új, eddig még ismeretlen játékok születhessenek.

Ízelítőként mutatunk néhány fotót a munkáról, de érdeklődőknek érdemes tovább kattintaniuk a forrásként használt, eredeti Építészforum-os cikkre még több képért és részletért!

Fotó: Borsa Aliz, Fajcsák Dénes / epiteszforum.hu