Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Tavasszal indul a belvárosi rehabilitáció

By 2012. január 3.december 26th, 20122 hozzászólás

Az eredeti tervekhez képest rögtön pár hónapos csúszással ugyan, de idén márciusban kezdetét veszi a két évig tartó belvárosi rehabilitáció. A négymilliárd forint összértékű, átfogó felújítás elsődleges célja a megyeszékhely vonzerejének továbbnövelése, ezáltal úgy az egriek-, mind a hozzánk érkező turisták megtartása a városban. Előbbi csoportot egy életre, utóbbit pedig csak pár napra.

A huszonöt projektelem részletesen megismerhető az EGER.HU – FEJLESZTÉSI PROJEKTEK menüpontjára, vagy a blogunk BELVÁROSI REHABILITÁCIÓ  oldalára kattintva. A fejlesztésekről igyekszünk átfogó tájékoztatást adni a következő időszakban, ezzel megkönnyítve az elemek átláthatóságát és a beruházások követhetőségét. A fejlesztések összesen hat ütemben indulnak, ezek közül a legtöbb elemet az első-, márciusban kezdődő tartalmaz.

Márciusban induló fejlesztések:

Parkolóház építése

A szeptemberre ígért átadás után öt szinten, összesen 157 férőhelyen parkolhatunk majd a belvárosi piaccsarnok mellett. A beruházás mozgássérült beállókat és motorkerékpár tárolókat is hoz magával.

Irodaház felújítása és közösségi tér kialakítása az Eszperantó sétányon

1137,57 négyzetméteren újítják fel a jelenleg üresen álló étterem mögötti irodaház homlokzatát. A májusi átadás egy összetettebb akció része, ugyanerre a hónapra fejeződik be az étterem helyén kialakított közösségi tér is.

Senator ház homlokzatának felújítása

Mindössze egy hónapos munkával, áprilisi átadással újul meg a Kis Dobó tér ékességét jelentő szálloda és étterem.

Minorita templom homlokzat felújítás

Korábban szó volt lift építéséről is a toronyba, ez most nem szerepel az augusztusra átadandó tervben. 2261 m2-en megújul viszont a jelenleg felemás és málladozó külső homlokzat.

Bartakovics Béla Művelődési Ház homlokzatának felújítása

Két hónap alatt, májusra fejezik be a Bartakovics Béla Művelődési Ház homlokzatának külső felújítását.

Református közösségi ház homlokzatának felújítása

A sokak által Kálvin-házként ismert patakparti gyöngyszem májusra készül el a 451,89 négyzetméteren zajló homlokzati felújításával.

Irgalmasok kápolnája homlokzat felújítás

A megyeszékhely egyik legnagyobb szégyenfoltjának számító Minaret melletti kápolna júniusra szépül meg. A jelenleg elkordonozott, romos épület már évek óta bántja a turisták és az egriek szemét.

Szúnyog közi közterület fejlesztés

Novemberben adják át az alapoktól újjáépített, teraszos közösségi teret a Szúnyog közben. Az összesen 3246,6 négyzetméteren megújuló területből 872 négyzetméter zöldfelület.

Kerékpárút építés és patakmeder rekonstrukció

A sokak által vitatott kerékpárút augusztusra készül el. A szabványméretű kerékpársáv mellett a vízelvezetési képesség megnöveléséért mederrendezés is zajlik majd a szakaszon. A bicikliút hossza 503 méter lesz.

Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele

Az évtizedek óta húzódó felújítás augusztusra készül el. A beruházás keretén belül állagmegóvást végeznek és láthatóvá teszik a jelenleg palatető alá rejtett törökkori fürdőt.

Városháza részleges rekonstrukciója

Júliusra többfunkciós rendezvénytér kerül kialakításra a városháza belső udvarán. A beruházáshoz kapcsolódóan az épület homlokzatát is felújítják.

Lenkey János általános iskola homlokzatok felújítása

A 2005-ben megtörtént belső felújítás befejezéseképp júniusra kívülről is megújul a belvárosi iskola.

Új gyalogos híd építése a Fazola utca meghosszabbításában

A már tárgyalt Eszperantó sétányi közterület kialakításához kapcsolódóan kerül májusban átadásra egy új híd a patakon. A segítségével nem csak a jelenleg kisé elbújt Dr. Hibay Károly utca-, de a Kis Zsinagóga is könnyebben lesz megközelíthető.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás