Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Ezért nem támogatjuk az új szökőkutat

By 2013. március 12.10 hozzászólás

Kitárgyalva, hogy miért nem ellenezzük a kerékpárút, a parkolóház, illetve a szobormozgatás ötletét, megnézzük a belvárosi rehabilitáció másik oldalát, vagyis azt, amit nem támogatunk benne. Ez a Dobó térre tervezett szökőkút.

Dobó téri szökőkút

Egy kevésbé ismert elemről van szó – érthető – egy ötmilliárd forintból megvalósuló belvárosfejlesztésnél margóra kerül egy szökőkút megépítése. Nagy vonalakban ismertetve, egy földbe süllyesztett, magára a tér felületére kifolyó vízi attrakcióról van szó, nyilván a megfelelő elvezetéssel, és csúszásmentes burkolattal. Amiért egyrészről ellenezzük az ötletet, az az unalmassága, mára ugyanis némi túlzással az összes városban találhatunk már hasonlót, többek közt Egerben is egyébként – mindössze az Agria Park belső udvarára kell elmenni érte. Olyan tucat utcadísz lett, ami egy különösebben jellegtelen alföldi kisváros központját minden további nélkül fel tudja dobni, de az ország egyik legszebb főterét már kevésbé. Arról nem is beszélve, hogy a parkolóház váltotta ki az egyik legnagyobb ellenszenvet a modern- és barokk környezetbe nem illő megjelenésével, holott a csúnyácska betontömb cserében legalább két díszburkolatos közteret is ad majd a Dobó tér közvetlen közelének. A pláza-attrakció ezzel szemben semmit nem tesz, gagyi módon próbál mindössze „korszerű” látnivalót csempészni az amúgy minőségi látványosságoktól hemzsegő főtérre és maga a tér-, vagy hát inkább a téren tartózkodók hűtését hivatott még szolgálni. Ez utóbbi kétségtelenül kell is, már maga a víz látványa is kell, de véleményünk szerint nem ilyen formában.

A folyadékfogyasztást – amit egyébként a szökőkút sem tud majd szolgálni – ivókutakkal ki lehet váltani. Ha szeretnénk ilyen földből feltörő csodát is a belvárosba, az egyik autóktól felszabaduló téren tökéletes hely lenne rá, akár már a Centrum túloldalán is. A Dobó térre viszont mindenképp valami izgalmasabb, egyedibb látnivaló illene, mint ahogy az az egyik terven kitűnően szerepelt is korábban. Ott, ha nem tévedünk, a Kis-Dobó térről indult volna egy kút, aminek a vize, a hídon átfolyva, a Városháza előtt bukott volna a föld alá. Érdekesebben hangzik, mint egy bevásárlóközpont belső udvara, nem igaz? De elég átmennünk a jövőbeli Végvári vitézek terére is, ahol a lépcsőzetes terasz falából fog folyni a víz. Fura, hogy oda kreatívabb ötlettel álltak elő, mint magára a főtérre.

A lerágott külsőbe viszont még önmagában nem kötöttünk volna bele, nem tetszhet minden – mindenkinek a városban. Ámde, és ez óriási ámde, attól tartunk, hogy a főterünk eljátszása van terítéken. Az utóbbi időben amúgy is elindult az igénytelenség irányába a helyszín, elektromos kisautókban ülő gyerkőcök közlekedtek a történelmi helyszínen, amit a magunk részéről mindmáig szintén nem értünk, hogy hogyan lehetett oda megengedni. A szökőkúttal jó eséllyel hamarosan elérkezünk a következő pofonhoz. Tapasztalat: az ország másik végében, Győrött pontosan ugyanezzel küzdöttek pár éve. Ugyanilyen szökőkutat építettek, ugyanígy a főtérre, aztán nem tudták hogy elpaterolni a törölközővel, strandolási szándékkal érkező családokat (!). Az ország nyugati csücskében őriztetni kellett a szökőkutat, hogy rendeltetés szerűen használják azt, érezzük talán, hogy a keleti csücsökben mennyire a tűzzel játszunk majd egy hasonló attrakcióval.

Biztos a mély pesszimizmus szól belőlünk, de egyetlen tekintetében sem tudunk kiállni a szökőkút mellett, talán ez az egyetlen elem az egész beruházásban, ami miatt igazán fintorgunk. Ne legyen igazunk és mi legyünk az elsők, akik egy jóízűt csalódhatunk majd pozitívan a megújult Dobó téren járva, de most, hogy még csak a fejünkben látjuk az eredményt, nagyon elkeserítően hat egy barokk gyöngyszem, amint egy plázadísz csobog a közepén, baktériumokkal, meztelen gyerekekkel és száradó törölközőkkel megspékelve.

Szólj hozzá! 10 hozzászólás

 • BB szerint:

  Egyetértve. Már látom az ősszel vagy tavasszal csurig ázott kölköket és az ideges anyukákat :)) Viszont a kölköknek tuti tetszik majd, barokk tér ide, barokk tér oda.

 • Sári Lajos szerint:

  Kell a téren valami nívós változat a víz látványelemként való alkalmazására, de valóban nem ez a tucatmegoldás… A cikkben leírt hátrányai miatt sem! Mondjuk pl. Balatonfüreden az agora szerű Vitorlás téren, a „magyar tenger” előterebeli látványként jól mutat. A Vár előterében viszont több, mint fura…

 • Ágnes szerint:

  Menjetek el GYULÁRA, ott gyönyörű a belvárosi szökőkút és nincs vele probléma!

  • Sasi szerint:

   A körforgalom melletti szökőkútra gondolsz? Az tényleg nagyon szép, viszont az más jellegű, rendes pereme van, nem a térre folyik ki a víz. Egy ahhoz hasonlónak mi is örülnénk a Dobó téren :)

 • Ágnes szerint:

  Igen, arra gondolok, de rengeteg „mintát” lehet találni az országon belül, és a neten. Ezekből az ötletekből lehetne meríteni, megtalálni a megfelelőt, amit a Dobó térre lehetne építeni. Egyébként a fiatalok nagyon ötletesek-kreatívak és nem utolsó sorban olcsók. Csak egy hírdetést kellene közzé tenni és biztos vagyok benne, hogy rengeteg jó ötletet küldenének . És kevesebbe is kerülne a tervezési díjért kifizethető össze!!

 • Ágnes szerint:

  összeg*

 • gocsa szerint:

  Most, hogy kész lett, amúgy mit szóltok hozzá végül?:) (Kérdem ezt a cikk szerzőjétől, ill. oldal szerkesztőjétől/szerkesztőitől.) Szerintem szép, nem lóg ki, és úgy tapasztaltam, hogy szinte mindenki másnak is tetszik, még aki amúgy oly sok más miatt fanyalog is, vagy összességében rehab-ellenes. Lehet, hogy egy átlagos kisvárosi vagy falusi embernek éppen ilyen parasztvakításra van szüksége:) Na nem feltétlen leszólásként mondom ezt rá, de azzal egyetértek, hogy bárhol látni manapság ilyet, és cseppet sem eredeti. Felemás a dolog, de hát kívánom, hogy legyen ez a legrosszabb, amit kaptunk.