Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Teljesen elkészült a Lenkey iskola homlokzata és félig a Zalár utca, valamint a Gerl utcai híd

By 2013. szeptember 5.március 11th, 20153 hozzászólás

Csak azért adunk ilyen frappáns címeket, hogy az is elhiggye rólunk, hogy nem újságírók vagyunk, aki eddig jóhiszeműen annak titulált minket. Na meg, mert nem tudjuk jobban összefoglalni a belvárosi rehabilitáció legújabb fejleményeit. Teljes galériánk a munkákról ide kattintva nézhető meg.

Kezdjük a Lenkey János Általános Iskolával, aminek utcai- és udvar felőli homlokzata is sikeresen elkészült tanévkezdésre. Furcsa ez azért, mert annak idején így szólt az ígéret is, pedig a belvárosi munkák kapcsán, na meg általában minden beruházás esetében csodaszámba megy az ilyen pontos dátumtartás. Mindegy, mára sárgán tündököl a korábbi zöld épület, kinek örömére, kinek bánatára – bevalljuk egyébként, mi is az utóbbi csoport vagyunk, jobban szeretjük a zöldet, mint a sárgát. Ám de ennyi baj legyen, ha nem is a kedvenc színünkben újult meg az épület, legalább már nem hiányzik tekintélyes darabokban róla a vakolat. A beruházás két kisebb újdonságot is hozott magával: egyik, hogy sajnos a tetőn lévő négy kő váza már nem került vissza, ez volt a rossz hír, a jó viszont, hogy ismét a Markhot Ferenc utcára tették át az iskola főbejáratát. Ehhez kapcsolódva kialakítottak egy akadálymentesített gyalogátkelőhelyet is az említett oldalon.

DSC_4085

A Zalár utcával részben az eső játszik, részben a sors, augusztus 30-án ugyanis csak félig készült el rajta a végső burkolat, aztán, hogy azóta miért nem folytatták a munkát verőfényes napsütésben, az a hozzánk hasonló egyszeri halandóknak rejtély. Arra mindenesetre jó ez a lassú tempó is, hogy rálátást kapjunk a jövőbeli megjelenésre, kiváltképp gondolva itt az új utcabútorokra. A henger alakú szürke kukák hamutállal is büszkélkedhetnek, a felső nyílásuk viszont nagyon kicsi, esély sincs rá, hogy például egy utcán elfalatozott pizza dobozát bele tudjuk dobni, vagy legalábbis addig kell gyűrni és tépni azt a cél érdekében, hogy az jóformán már egy kisebb harcnak is betudható. A padok egyszerű, fa felületű elemek, szépnek mondhatók, bízunk benne, hogy a kórház és piac sajátos összetételű látogatóközönsége mellett az is marad. Furcsa dolog viszont a tájolásuk, az ülőalkalmatosságok ugyanis a sétánynak háttal, az út és a piac felé néznek. Ritka csúnya kép látható így róluk a csarnok rakodásra használt oldalával, igaz, hogy a másik irány sem lenne sokkal jobb a kórház ütött-kopott épületeivel, de arra nézve legalább már autók nem lennének. Legjobban az új kerékpártárolókat szeretjük, nem csak azért, mert relatívan sokat tettek ki belőle (13 darabot, az legjobb esetben 26 bicikli lekötésére alkalmas), hanem mert ezt a fajtát többen tudják használni. Szerencsére egyre több helyen jelennek meg hasonló tárolók a városban, jó ez mindenkinek, hiszen a kereket fogó régebbi típusba számos féle biciklit nem lehet betolni a kerék és/vagy teleszkóp mérete miatt.

DSC_4090

Utoljára a Gerl Mátyás utcai hidat hagytuk, amit teljesen felújítottak és kiszélesítettek. Nagyon tetszik az új megjelenés, igaz, a valódi látványát a leendő Végvári vitézek terével (Szúnyog köz), Gárdonyi Géza térrel (Centrum parkoló) és kerékpárúttal fogja megmutatni. A híd fele apró kockakővel burkolt, másik, enyhe ívben hajló oldala fa járólapokkal lett lerakva. Egyedi, némiképp izgalmas és mindent összevetve szép átkelő lett belőle, a három fa ülőalkalmatossága pedig csak a további előnyére vált. Ottjártunkkor ( szeptember 4-én) a fa rész még szalaggal el volt kerítve, valószínűleg festették, lakkozták, kezelték azt a részt. A Fazola híd is ebben a cipőben járhat, ugyanazon a napon már előle is el voltak véve a kordonok, az átkelést viszont ott teljes egészében szalagok akadályozták meg, valószínűleg hasonló okból kifolyólag.

DSC_4078

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • laport szerint:

  Van ötlete valakinek, hogy a Szenátor ház és a „patak parti üzletsor” közötti részen miért hagyták meg azt a beton párkányt? (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1234586_647019825317562_737292379_n.jpg)
  Korábban volt funkciója, a járdát elválasztotta az úttesttől, de most csak feleslegesen kettévágja a járdát.
  A padokat később talán érdemes lesz majd megfordítani, mert azt a részt, ahol most a régi kórház épület áll, le fogják bontani és park lesz helyette.

 • laport szerint:

  természetesen Tábornok ház, nem Szenátor…

 • Egy Egri. szerint:

  Gerl M -híd.
  Azt a három lefordított zöldséges ládát nevezzük ülő alkalmatosságnak???
  Hol a háttámla, ergonómia, kényelem???
  Nem értek igazán hozzá, de félköríves korlát mellé ilyen szögletes ládákat tenni????
  Remélem nem ez a végleges megoldás!!!!