Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Elkészült az Irgalmasok kápolnájának homlokzata

By 2013. október 1.5 hozzászólás

Szeptember végén lekerültek az állványok-, október elsején pedig az utolsó kordonokat is elbontották az Irgalmasok kápolnája elől. A majd’ 20 millió forintos beruházással megújult a műemlék homlokzata, kicserélték a nyílászárókat, valamint megszüntették az épület vizesedését is.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a Minaret melletti kápolna korábbi állapotát, ami lelki világtól függően a rossz és siralmas jelzőkkel volt illethető. A maga romantikájával egyébként akár vonzónak is felfogható rom legnagyobb problémáját az jelentette, hogy az idők során balesetveszélyessé vált, jobb híján így körbe kellett kordonozni. Az elmúlt években megannyi ilyen kerítéssel találkozhattunk, európai diákok kézlenyomatától kezdve az OBI áruház támogatásával történt befestésig rakás változat szórakoztatta az egrieket, érezhető volt viszont, hogy ez a folyamat nem tartható fenn sokáig, kezdeni kell valamit az épülettel. Ez történt most meg áldásos módon.

DSC_4182

Szeretünk lányokat fényképezni új kápolnák előtt

Új lett, szép lett a kápolna, magunk részéről még a toronnyal kell barátkoznunk, ami most azért még eléggé elüt az épület egészétől, de legalább valamennyire takarják az előtte álló szobrok. Róluk annyit kell tudni, hogy a régi Szent János, Szent Mihály és Rafael arkangyal megromlott egészségi állapotuk miatt mindhárman nyugdíjba mentek, utódaik tufa helyett már műkőből készültek, a fiatalok így várhatóan jobban bírják majd az esővel folytatott harcot odafent.

A kápolna későbbi sorsa még rejtély, a tulajdonos Heves Megyei Önkormányzat muzeális intézménnyé, kiállító teremmé tervezi alakítani, hogy közösségi funkciót kaphasson.

irgalmasokregen

Most – Valódinak tűnő vakolathullások

irgalmasokmost

Régen – Az unalmasan hibátlan falat gyakran kritizálták a turisták

Szólj hozzá! 5 hozzászólás