Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Elkezdődött a Dobó tér felújítása

By 2013. december 3.One Comment

December 2-án kezdetét vette a belvárosi rehabilitáció kétségtelenül legnagyobb lélegzetvételű munkája: a Dobó tér felújítása. Hivatalosan az Eszperantó sétány és a Bajcsy-Zsilinszky utcák felújítása is ezen a napon kezdődött el, ottjártunkkor mi ennek nem láttuk nyomát, de szóval ezekre is a közeljövőben kell majd számítani.

DSC_4250

A munkák több ütemben zajlanak majd, most első nekifutásra december 20-ig feltárják és kiváltják a közműveket az érintett területeken, majd az ünnepi időszak után januárban folytatják onnan az egészet, ahol abbahagyták. A gyalogos közlekedés minden szakaszon biztosított lesz közben, az autósoknak kell változásra számítaniuk, másodikától megfordult a Jókai utca forgalmi iránya, a munkák miatt ideiglenesen nem a Dobó tér-, hanem a Kossuth Lajos utca felé lett egyirányú a szakasz. Érdeklődőknek tudunk csatolni egy közleményt is, több részlettel mindhárom munkaelemről.

DSC_4253

A rehabilitációnak tagadhatatlanul a közterület fejlesztései lesznek a legkellemetlenebbek, pláne a sétálóbelvárosban – autóval sem nagy élmény ugye latyakban csapatni télen, hát még a saját lábunkon tenni mindezt. Ami elkeserítő, hogy a cikk témáját alkotó munkákat szeptemberre tervezik befejezni, így a turizmus szempontjából hiába kedvező a január, február és március hónapja, ha utána az egész szezonban nézhetjük a barokk házaink alapját. Márpedig nézhetjük majd, mivel nagyjából halovány sejtésük sincs a közművek tényleges elhelyezkedéséről, így akár 4 méter mélységig is le kellhet majd ásni a szakembereknek, ha meg akarják találni őket – ez is elolvasható a fentebb beharangozott közleményben.

ACCamera_11_1280

Minden kellemetlensége ellenére azért várjuk a munkákat, vagyis hát inkább csak a befejezésüket, de azt nagyon. A Dobó tér burkolata közel siralmassá vált az utóbbi években, régen időszerű volt már a felújítása – csak úgy, mint a többi érintett szakasznak is, bár azok esetében inkább a sétálóbelvárosi jelleg erősítése miatt indokolt a mintegy 2 milliárdforintos munkarész, semmint a leromlott állapot miatt. Volt egy érdekesség is egyébként a közleményben, ami arról szólt, hogy a Dobó tér szélén most a leendő szökőkútnak is előkészítik a helyét. Nem merjük beleélni magunkat, de adná az ég, hogy kitették oldalra azt a csodát. A Centrum tövében felőlünk úgy fújná a vizet, ahogy akarja, árnyékos fák alatt tökéletes helye lenne és a főterünket sem tenné tönkre, úgyhogy most bízunk a legjobbakban, hogy hátha tényleg azt olvastuk, amit gondolunk.

Szólj hozzá! One Comment

  • laport szerint:

    Az lesz majd szép, ha ilyen mélységbe leásva találnak valami régészeti szempontból érdekes leletet. ..