Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Szépen halad a Városháza külső homlokzatának felújítása

By 2014. március 27.

Ami jó, hogy már lekerültek az állványok a Városháza Bajcsy-Zsilinszky utca felőli oldaláról. Jó az is, hogy így látható az épület új, zöld színe, ami ráadásul szép is lett, sokat dob az utcaképen. Rossz viszont, hogy a földszintet csak a Bajcsy utca felújítása után színezik be, ergo az épület teljesen csak nyár végére készül el. Részletek mindenről alább, de előtte pár fotó az épületről, az elsőt az új színnel a város facebook oldaláról ollóztuk, a többit, a munkákról pedig az Egriprogramok.hu-tól kölcsönözzük.

varoshazabenre IMG_3482 bent IMG_3536 felújítás IMG_3548 varoshaza IMG_3548_Fotor_Collage

MEGMUTATJA MAGÁT A MEGÚJULÓ VÁROSHÁZA

Gyönyörűen megmutatja magát a több, mint 5 milliárd Ft-os belvárosi rehabilitációs program keretében megújuló egri Városháza homlokzata: a Bajcsy-Zsilinszky utca felőli oldalon – ajtómagasság felett – elkészült a festés, lebontották az állványzatot. Fontos, hogy az alsó rész lefestése – az építéssel járó por miatt – csak nyáron várható, akkor, amikor a Bajcsy utca megkapta a díszburkolatot. A párkány alatt mindkét oldalon csak az alapozó réteget hordják fel, a végleges színt csak nyár végén kap az épület. A Városháza Dobó téri homlokzata is csaknem elkészült már, ott azért tart egy kicsit tovább a munka, mert nagyon sok a helyreállítandó díszítő elem. A korona például így újult meg (ilyen volt és ilyen lett…):

varoshazakorona

A Városháza Dobó téri oldalát ősszel állványozták fel, de a festést csak tavasszal kezdték el, a Bajcsy utcában pedig három hete történt az állványozás, s mostanra el is készültek a munkával. A főtér egyik igen fontos, eklektikus stílusú épülete a korábbinál kicsit élénkebb színt kapott, ezt műemlékes szakemberekkel egyeztetve választották ki. Gyönyörű lesz az erkély fölötti díszes felület, melyet felül a fent látható korona zár, alatta pedig koszorú,
illetve burjánzó díszítéssel körbevett Eger címer, a két oldalon pedig oroszlánfej is található.

Amit a kivitelezők eddig elvégeztek a Városházán: Pászították, felújították a nyílászárókat, a gipsz díszeket. A Dobó téri oldalon tetőtisztítás, valamint mindkét homlokzati részen bádogjavítás is szerepelt a munkák között. A Városházán a 25 elemből álló belvárosi rehabilitációs program keretében teljes gépészeti felújítást végeznek, szigetelik és festik a teljes belső homlokzatot. Szépen halad az udvari nyílászárók cseréje is. Az udvaron megszűnik a parkoló funkció, kialakítanak egy új, a városházi rendezvényeket kiegészítő események megtartására kiválóan alkalmas épületrészt.

A Városháza eddig zárt udvara egy apró, parkos térré változik, amely bizonyos alkalmakkor megnyílik a nagyközönség előtt. A belvárosi rehabilitáció során a történelmi területen így az eddigi két tér (Dobó és kis Dobó tér) helyett összesen hat olyan közösségi- és rendezvénytér alakul ki, amely kiválóan alkalmas kulturális, vagy gasztronómiai események megtartására:

  1. Dobó tér
  2. Kis Dobó tér
  3. Gárdonyi tér (volt Centrum parkoló)
  4. Végvári vitézek tere (volt Szúnyog-köz)
  5. Dobó tér 6/A előtti, megújuló terület
  6. A Városháza eddig zárt udvara

Városi közlemény