Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Parkolóházat tojt az egri nyúl

By 2014. április 19.13 hozzászólás

Megizzadt szerencsétlen húsvéti nyúl az egri munkájával, itt ugyanis tojás helyett egy 153 férőhelyes, 5 szintes parkolóházat kellett kiszenvednie magából. Látványosan megküzdött a feladattal, érezhető volt ez abból is, hogy korábban még tavaly húsvétra ígérték az épület megnyitását, nos, ahhoz – az egyébként már akkor is késett – időponthoz képest is egy évet sikerült még csúsznia a dolognak.

arvakozregen

Ilyen volt az Árva köz régen…

Most szombaton viszont megnyitotta végre kapuit: igaz először csak egy egyhetes próbaüzemmel, mely alatt ingyenesen lehet parkolni benne, de csak reggel 7 és délután 5 között tart nyitva. Ezen időszak alatt várják még az autósok véleményét is a ház használhatóságáról.

arvakozmost

…és ilyen most

A parkolóházat több kritika is érte az idők során, ezek mondjuk érdekes módon a politikai kampány lecsengése óta valamiért elcsendesedtek- összefüggést persze bizonyára nem kell keresni. Annak idején mi itt írtuk le a véleményünket az épületről és itt szóltunk az ellenzőihez, hogy építő jelleggel ajánljanak jobb megoldást helyette, ha tudnak. A legtöbb kritika a ház megjelenését érte, tesszük hozzá, részben azért alaptalanul. A parkolóház olyan, amilyen általában egy parkolóház lenni szokott, funkcióról szól és nem a gyönyörködtetésről. Ezt szem előtt tartva az egri megoldás ráadásul egyáltalán nem számít már most sem egy átlagostól csúnyább épületnek, a jövőben pedig még elfogadhatóbb lehet, ha a rácsokra mondjuk futónövények nőnek, az épület előtti fáknak meg adunk pár évet, hogy elkezdjék takarni a hátteret. És akkor ezzel el is értük azt a pontot, amiért szeretjük a parkolóházat, méghozzá, hogy szebbé tette a környezetét. Az Árva közi, balkáni állapotokat idéző parkoló is megszűnt a helyén, csak úgy mint a Zalár utcai-, Centrum mögötti- és Szúnyog közi társaik. Ezeket ráadásul új közterek váltják majd fel hamarosan, amik a parkolóház nélkül nem valósulhattak volna meg.

DSC_4463

Ami klassz még, hogy a parkolóház mellé csomó új kerékpártárolót is kihelyeztek, ami viszont nem klassz, hogy ezek nem fedettek és ráadásul hülye helyre is rakták őket. Történetesen adott volt egy forgalmi sáv, ami a házba való behajtási irány megfordításakor feleslegessé vált, és ezt egyszerűen elkerítették, majd belerakták a közepére a biciklitárolókat. A célnak ugyan megfelel, csak furán néz ki, de itt ismételten köszönet, hogy legalább olyan tárolókról beszélünk, amik a vázat fogják és nem a kereket – így minden fajta bicikli kiköthető hozzájuk.

DSC_4469

Összességében tehát örülünk az új parkolónak, azért meg különösen, mert legalább eggyel több ponton rendeződött így a belváros közlekedése. Akinek nem volt elég ennyi kép az új épületről, az tovább kattinthat a facebook galériánkba, vagy a beruházás adatlapjára – utóbbi helyen belső fotókat is talál.

Szólj hozzá! 13 hozzászólás

 • Egy Egri. szerint:

  A hétvégén kipróbálom és majd utána írok véleményt.

 • Dicsérjük az Urat!

 • Én szeretem volna látni a belsőről is fotót és a közlekedési rendről kívülről már jól ismerjük

 • László Szegedi (Facebook) szerint:

  Örülök, hogy ti mindig is realisztikusan közelítettétek meg a parkolóház kérdését. A kritikák valóban soha se szóltak másról, mint politikáról, vagy csak nyavalygásról a nyavalygás kedvéért. Egy alapvetően praktikusság miatt felépült dologról van szó, amit az ebből adódó keretek között még a világátlagtól jobban is néz ki véleményem szerint, egy olyan környéken, ami őszintén szólva soha sem a szuper elrendezettségéről vagy szépségéről volt híres. Akik egy barokkos csodaszép műremeket vártak/várnának, azoknak ajánlok mondjuk egy guglis képkeresést „parking garage” címszóval, csak hogy hazatérjenek a földre az elképzelt kis univerzumukból. Az egri parkolóház egy baromira hasznos, a korábbi megoldásoknál ezerszer jobb és esztétikusabb építmény, amiért (a természetesen valóban létező kisebb-nagyobb hibák megemlítése mellett) legfőképpen hálásnak kéne lennie mindenkinek.

 • Zentai László szerint:

  Hát, hogy valaki hálás-e, az már nagyon szubjektív és ahogy egyszer valaki mondta: „a hála nem politikai kategória”…, nem is várhatja senki, aki egy adott időszakban éppen városi ügyekről dönt – pláne, ha elég nagy változásokat hoz a belvárosban. Hála helyett viszont szerintem nagyon is elvárható és még inkább szükséges a higgadt hozzáállás, a valóban realitáson nyugvó gondolkodás, elkél egy kis bölcs belátás (hogy ha nem is értek egyet vele, azért talán mégsem egy az egyben ördögtől való…) és kell némi pozitív életszemlélet. ha így tekintünk az Árva-közre és az épületre, úgy a parkolóházunk máris sokkal-sokkal szebb, hasznosabb, mint amilyennek valaha a hangadó/ellenző/támadó egriek látták/láttatták/láttatni akarták. Nekem – lévén, hogy nem vagyok autós és jogsim sincs – az okoz külön örömet, hogy ez a parkolóháznak abszolút nem csúnya épület eltakarja az ótvaros kórházi szárnyat. Röhögjön ki bárki, de szerintem igenis sokkal szebbé tette az eddigi Árva-közt, illetve megteremtette a lehetőséget arra, hogy másutt parkok, közösségi és rendezvényterek alakuljanak ki. Amúgy meg bicajra fel, aki csak teheti! Én mindig azzal járok, Egerben egy csodálatosan jó lehetőség a közlekedésre!

  • Bátori Ráhel szerint:

   A mély bicikliúton biztosan élvezetes lesz a vízparti biciklizés, ha egyszer az is megnyílik :-))))))))))))

 • Zentai László szerint:

  Egyébként az első használati videókat mind – a korábban néhány napra megnyitott – kerékpárút, mind a parkolóház kapcsán éppen azok készítették, akik a legnagyobb ellenzők voltak. Így van ez az emberi életben… :)

 • Bíró Lászlóné szerint:

  Az internet, facebook szinte csak arról szól, hogy ellenzőket találjon az egriek közt és lejárassák az új fejlesztéseket. A Dobó -tér felújítása még el sem kezdődött, de már egy csomó oldal van arról, hogy milyen rossz lesz ! ( Ennyi JÖVŐBE LÁTÓ van Egerben ??? ) Pedig bizony igenis ráfért a felújítás, Eger város már nagyon elhanyagolt állapotban volt és csak az elmúlt pár évben kezdett fejlődni. SZÉP lesz végre a város !!!!!

 • Lacika szerint:

  Ha valaki politikát kever bele a dologba, kérdem én, Nagy Imre MSZP-s polgármesterként sok éven keresztül mit építettet vagy fejlesztett ? Ő volt az, aki eladta egy barátjának a Dobó téri Centrum épületét, akinek a boltok bérleti díjából a többszöröse jön vissza. Habis ha nem is tökéletes, de azért nagyon sok mindent megtett Egerért.

 • Egy Egri. szerint:

  Ahogy megírtam. Ki is próbáltam.
  Mivel ez az első ilyen épület Egerben, fogadjuk el és próbáljuk meg használni. „Kicsit sárgább,kicsit savanyúbb, de a mienk!!!”
  Okosan használni!!!
  Láttam koccanást a rámpánál, szerencsére csak a festés bánta.
  Kérem szépen! Aki nincs hozzászokva a szűk helyekhez, az ne itt akarjon „pálya csúcsot „dönteni.Mindenki tudja a sajtóból, és ha behajt, akkor látja is hogy, szűkek a ráforduló ívek. Tessék már kedves autós társak lassabban és figyelmesebben közlekedni. Legalább most az elején!!
  Később már rutinból fog mindenki fel és le hajtani.
  Mindenkinek baleset mentes közlekedést kívánok.
  Javaslat: Nem lehetne autósmozit a tetejére a nyáron??

 • Nándi szerint:

  Ha eleget süllyed, akkor mélygarázs lesz? Lehet így akarják a piac mellől eltüntetni. Végül is ez is egy megoldás.