Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Szétnéztünk a Valide Sultana fürdőromban

By 2014. június 24.One Comment

Ez most ilyen szétnézős hétvége volt, az Almagyar-Érseki szőlőbirtok után a Múzeumok éjszakája alkalmából megnyitott Valide Sultana fürdőromban is volt szerencsénk megfordulni.

DSC_0799

A Tinódi Sebestyén téren álló fürdőrom azon nagy adósságai közé tartozott a városnak, amit most a rehabilitációval sikerült törleszteni: az évek óta palatető alá rejtett műemlék mintegy 110 millió forintból így végre méltó épület kapott maga köré, és -maga fölé. Noha a fejlesztés már lassan egy éve elkészült, eddig mindössze egy Városi séta alkalmával volt csupán lehetőség a megtekintésére, így mi is csak most jutottunk el hozzá a Múzeumok éjszakáján. Az elsősorban védelmet szolgáló épület szép lett, az utcaképbe nekünk nem igazán illeszkedett be, de ha már tettünk pár lépést és csak a belső teret szemléltük, ott kimondottan mutatósra sikerült a skandináv építészeti stílus ötvözése a török-kori kőromokkal. A látnivalóhoz történő lejutás a komoly szintkülönbség miatt egy lépcsősorral kezdődik, e mellett kerekesszékeseknek van lift, babakocsival viszont macera a látogatás. Ha lebaktattunk az összesen 19 lépcsőfokon, választhatunk, hogy a romok-, vagy az apró kert felé induljunk, utóbbi egy pár négyzetméteres zöldfelületet jelent három paddal. A fedett, és így időjárástól megóvott fürdőromok hol a lábunk alatt, hol a fejünk fölött láthatóak, a beltér mindenhol fém ráccsal van lefedve így gyakorlatilag minden négyzetcentijét láthatjuk az egykori építménynek, külön megjegyezendő még itt, hogy minden irányból nagyszerű megvilágítást is kaptak a kövek.

Hatalmas hiányosság, hogy a rom a bejárat melletti általános (de szerencsére legalább többnyelvű) ismertetőn kívül egy fél darab tájékoztató táblát sem kapott odabent, így egyszeri halandóként esélyünk sincs, hogy megértsük, mit is látunk pontosan. Erre egyébként valószínűleg nem is kerül majd sor, már, hogy magunktól kelljen megérteni bármit is, ugyanis a Hamam, ha jól értettük, zárva lesz ezután – ezer éven belül vezetéssel lesz pusztán látogatható, illetve kiállítótérként-, és olyan programok helyszíneként használnák majd, amelyek a valamikori török világot idézik fel. Ezt őszintén sajnáljuk, sokkal jobb lett volna állandóan megnyitott és ingyenesen látogatható emlékhelyként kialakítani a műemléket, de nézzük a jobb oldalát: az állagmegóvást már elvégezték, végre lekerült róla a csúnya palatető, és az eddigi helyzettel ellentétben kívülről így mindig be lehet már látni a kövekre, aztán a jövőben meg hátha ügyesen hasznosítják a létrejött teret, az alapok már megvannak hozzá.

Szólj hozzá! One Comment

  • Dave szerint:

    Hamam bizony, látszik is a bejáratnál az épületen a táblán. (első kép)