Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Pénteken visszakerül Dobó szobra

By 2014. július 24.

Éppen most duzzogtunk rajta egy sort, hogy a város honlapján még mindig júniusra hirdetik Dobóék szobrának visszahelyezését, holott a legfrissebb hírek szerint ez augusztus elejére várható. Nos, egyik változat sem igaz, a várkapitány holnap reggel 8 óra körül érkezik haza, érdeklődőknek ajánlott kimenni és megnézni az attrakciót, belátható időn belül nem nagyon kerül hasonlóra sor. Részletek a nagy pillanatról a kép alatt:

IMG_2251

Kép forrás: Média Eger

DOBÓ VISSZATÉR ÉS ÚJRA VIGYÁZ RÁNK!
Kedves Egriek!
Július 25-én, pénteken nagy napunk lesz! Reggel 8.00 óra körül visszatér az őt megillető helyre, Eger megújulóban lévő főterére a várkapitányt, Dobó Istvánt ábrázoló műalkotás.
Nem egyszerű munkáról beszélünk, hiszen a minden elemében gyönyörűen restaurált szobrot daru emeli majd a megerősített, felújított posztamensre. A művelet akár több órán át is tarthat, de a körülmények függvényében a vártnál jóval hamarabb is elvégezhető. Minden a helyszínen derül majd ki, ez is izgalmassá teszi számunkra ezt a régóta várt, különleges napot!

Tudom, mert nagyon sok egrivel beszéltem erről: alig vártuk, hogy Dobó visszatérjen a térre. Annak érdekében, hogy Dobó kapitány a következő 107 évben is méltó módon állhasson a belváros szívében, az Egri vár bástyája alatt, megerősítették, felújították a talapzatot, restaurálták a posztamens díszítő elemeit is, melyeket a következő napokban illesztenek a helyükre.

Kérem, aki teheti, hozza el gyermekét, unokáját, hadd legyen lehetőleg minden egri generáció részese ennek a látványos, történelmi pillanatnak, Dobó visszatérésének! Aki nem lehet jelen személyesen, az eger.hu webkameráján is figyelemmel kísérheti a munkálatokat.

Fontos tudni, hogy a szobor pénteken egy rövid ideig lesz látható a maga megújult formájában: a rögzítés után a téren zajló munkálatok miatt még védőlepellel óvjuk Dobóékat a portól és más szennyeződéstől. Erre azonban már csak néhány hétig lesz szükség, s közben helyükre kerülnek a talapzat kőből készült gömb elemei és szegélyei.

Íme, egy csodás, egri dal: Buszkasi – Dobó kardja:
http://www.youtube.com/watch?v=e0mBRFBIVpg

Habis László