Skip to main content
Belvárosi rehabilitációSzabadidő

Megszerettetnék velünk az új belvárost

By 2014. november 12.One Comment

Érdekes projektben vesz részt Eger, a Placemaking fo(u)r cities, avagy P4C keretében a belvárosi rehabilitációval megújult köztereket szeretnék közelebb hozni a lakossághoz. Nem saját találmányról van szó, ez egy nemzetközi program, amiben rajtunk kívül még az ír Dún Laoghaire Rathdown terület-, illetve a spanyol Albacete és a finn Pori városok vesznek részt. Érdeklődőknek ajánljuk a hivatalos, angol nyelvű oldalt, illetve a magyarított egylapos változatot is további információkért.

A módszer lényege, hogy egy város közösségének, a várost használóknak nem csak szép, tervezőasztalon gondosan megtervezett – ezért sokszor steril – közterekre van szüksége, hanem a közösség által aktívan használt és nagyra értékelt terekre (utcákra, terekre, középületekre, stb.). Tehát ember és a városi környezet közötti érzelmi kapcsolat megteremtéséről van szó, annak érdekében, hogy az adott köztér fenntarthatóbb legyen, hiszen, amit felelősen használ egy közösség, az kevésbé romlik le.

urbact.hu

Kíváncsian várjuk a projekt eredményét, első ránézésre egy pszichológus vezette terápia ugrott be róla, csak itt mindkét székben mi ülünk: az ötleteket is főként civilek adják és az eredményt is magunkon érezzük majd. A közterületek jobb belakásához ugyanis bárki adhat tippet, legközelebb akár a már ezen projekt keretében megrendezett Márton-napi barangolón. Erről részletekért az eger.hu-ra irányítunk.

1ba480b69e2470e34689d6a16e7cc592_1920

Szólj hozzá! One Comment