Skip to main content
ITS

ITS 3 – Felújított tömbbelsők és bővített piaccsarnok

By 2015. február 13.

[three_fourth]

„Eger belvárosa ‐ a hagyományos történelmi városközpont ‐ mind a város lakosainak mindennapi életében, mind a városba látogatók szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír. Az akcióterületen – mint ahogy az a teljes Belvárosra jellemző – a lakó és intézményi funkciók együttes jelenléte a meghatározó. A városközpont történelmileg kialakult településszerkezete, barokk formavilága a mai napig fennmaradt. A belvárosi utcák – terek hálózata kiválóan alkalmas az idegenforgalmat is kiszolgáló, gyalogos mozgások befogadására.

A fejlesztés célja a 2012‐ben Európai Uniós támogatásból megkezdett „Dobó tér – Eger patak – Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációjának” folytatása (II. ütem), és kiterjesztése a Dobó tértől nyugatra eső területekre. A városfejlesztési akció keretén belül a terület közterületei megújulnak és a tömbbelsők felújításra kerülnek. A tömbbelsők hasznosításának XXI. századi újragondolásával, megnyitásával lehetőség nyílik a belvárosi térsor folytatására, a hangulatos gyalogos útvonalak kiterjesztésére. A fejlesztés célja a Belváros egyedi karaktereinek erősítése, és a különböző területek közötti kapcsolat megteremtése, a közösségi funkciók eltöltésére alkalmas helyek kiterjesztése, bővítése.” – ITS

[/three_fourth]

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

[clear]

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3


Ahogy írják is, gyakorlatilag a belvárosi rehabilitáció második felvonását érhetjük az olvasott tervek alatt. A rehabilitációban jó indulattal is csak a történelmi városmag fele volt érintve, de reálisan nézve ez az arány kb. egyharmadra csökken. Tennivaló pedig van még bőven, így a következő stratégiai időszak elhozhatja akár a harmadik felvonást is ebből az egészséges esetben egyébként végtelenített felújítási-körből.

Az olvasott tervek nagy részével teljesen egyetértünk, kár lenne ragozni, hogy a piaccsarnokra épp úgy ráfér egy felújítás mint a minaret környékére. Egy belvárosi információs központ létrehozása érdekes ötlet, már csak azért is, mert utána kérdésessé válna a Tourinform szerepe. Noha helyszínnek egyértelműen jobb lenne az Eszterházy tér, a magunk részéről mi mégis inkább a jelenlegi Tourinform továbbgondolásaként tudjuk elképzelni a megvalósítást. Helyet cserélhetne az 1552-es ajándékbolt az irodával, mely utóbbi így jelentősen nagyobb kiszolgálótérrel rendelkezhetne – hála ennek a feladatkör is bővülhetne. Növelve a létszámot, a jelenlegitől nagyságrendekkel több információt lehetne kínálni Egerről, nem csak a turistáknak, de a helyieknek is. Volt erre irányuló próbálkozás, a Városkártyát és a belvárosi rehabilitáció információs pontját is igyekeztek összemosni az iroda feladataival, vagy legalábbis -helyszínével. Hogy ez a gyakorlatban végül mennyire volt sikeres dolog, a kitalálói biztosan tudják, ettől függetlenül viszont az alap ötlet továbbra sem lenne elvetendő.

Nem értünk egyet viszont az ATP2 tömbrehabilitációjával. Az addig okés, hogy a tömbbelsőkkel kezdeni kell valamit, ötleteltünk már erről mi is itt, viszont a földszinti üzlethelyiségek kialakítását nem tartjuk jó ötletnek. A belváros, Eger méretéhez képest sokszorosan telítve van üzletekkel. Arányaiban hatalmas terület igyekszik kiszolgálni a korzózós-vásárolgatós igényeket, ami ráadásul magától is folyamatosan nő, a régebbi Széchenyi-Dobó, és Kossuth-Sándor Imre utcák határolta terület az Agria Park megnyitásával a Törvényház utcát is ebbe a sorba állította. Erre – az egyébként piac szülte – növekedésre mesterségesen rásegíteni veszélyes egy olyan környezetben, ami már magától is recseg-ropog. Nagyon sok kiadó üzlethelyiség van a belvárosban, véleményünk szerint inkább ezekre kéne kitalálni valami, ha mást nem is, legalább annyit, hogy nem feszítjük még jobban meg a helyzetet.

Még a P1 pontot emelnénk ki, részben, mert örülünk neki, részben pedig, mert csalódottak vagyunk miatta. Hittük ugyanis, hogy ez a fényes dolog már a rehabilitációval eljön hozzánk. Részben tényleg eljött ugyan, gondoljunk a kerékpárútra, a Dobó utca kapualjaira, vagy a Városházára este, de a kitalálói is érzik ezek szerint, hogy ezt még lehetne fokozni jócskán. Bízunk benne, hogy sikerülni fog a terv, így is nagyon szép esténként a városmag, de még több fénnyel még varázslatosabb élmény lenne az egész.