Skip to main content
ITS

ITS 4 – Új szerepben a laktanya

By 2015. február 20.2 hozzászólás

[three_fourth]

„Az akcióterület két tömböt foglal magába: az egykori Dobó István laktanya területe – amely a Hatvanezred utca, Laktanya utca, Csokonai Vitéz Mihály utca, Bem tábornok utca által határolt területen fekszik –, valamint a Bem tábornok utcától délre elterülő oktatási‐ és sportlétesítményeknek helyet adó tömb területe. A laktanya teljes kerülete mentén kerített, kimondottan honvédségi funkcióra kialakított terület. Az épületek a telek külső széle mentén helyezkednek el a tömb közepén alakuló szabad terület térfalait képezve. Az épületek többnyire az 1880‐as években készültek, az akkor alkalmazott hagyományos technológiával (tufakő és régi kisméretű tégla), 1950‐1986 közötti időszakban bővítésre került. A Bem tábornok utcától délre fekvő tömb területén található a Kossuth Zsuzsa Középiskola és Kollégium, amely ideális helyszín kirándulások, táborok, különböző rendezvények lebonyolítására. Az intézmény önálló zöldövezeti környezetben helyezkedik el – a sportpálya területe a legjelentősebb összefüggő zöldfelület a nyugati városrészben. A szabadtéri sportpálya és a zárt sportcsarnok kitűnő lehetőséget nyújt a szabadidős elfoglaltságoknak, egy komplex szabadidő központ kialakítására. A területet a Belváros közelsége jól pozícionálja.

A laktanya területén a történelmi jelentőségű épületegyüttes megtartásával és hasznosításával több irányú új funkciók kialakításra nyílik lehetőség. A város alapvető hosszú távú célja a kvalifikált munkaerő képzése és megtartása. A megfelelő funkcióválasztással (gyógyászati, kiemelten mozgásszervi beavatkozás illetve azok utáni rehabilitáció, oktatási és IT szolgáltató központ kialakítása, „Back‐Office”, vagy a városi és megyei rendőr‐főkapitányság áthelyezésére alkalmas terület kialakítás) ennek a célnak az érvényesítésére a kijelölt akcióterület tökéletes adottságokkal bír. A Bem tábornok utcai működő intézményterület fejlesztésével a meglévő sportterületek a szabadidő aktív eltöltésének terei lehetnek. A rendelkezésre álló infrastruktúrák felújításával több napos sportrendezvények, edzőtáborok lebonyolítására is alkalmassá válhat a terület, mindemellett a szomszédos volt laktanya területén tervezett új intézményi‐munkahelyi funkciókat kiegészítve további vonzó tényezőt jelenthet a betelepülő vállalkozások számára.” – ITS

[/three_fourth]

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

[clear]

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3


Elég megfoghatatlan tervek vannak eddig a laktanya újrahasznosítására, a fenti táblázatokból annyi következtetés vonható le, hogy bár az épületek sok mindenre alkalmasak lennének, még senki nem tudja, hogy pontosan mikor-milyen szerepet is kapnak majd. Ha más így nem is, annyi legalább biztos, hogy nem lesz egy gyors folyamat, amíg újra értelmet kap az épületegyüttes.

Gondolatkísérlet szintjén mi leginkább valami komoly államtitkárságot tudnánk elképzelni a helyszínen. A laktanya épületei hatalmasak, nagyon-nagy területről van szó, ezt jelenleg is Egerben üzemelő irodák / intézmények átköltöztetésével nem lehetne anélkül megtölteni, hogy máshol a városban ne keletkezzen egy ugyanekkora űr. Logikusan tehát új szereplőre lenne szükség, akik köre viszont ismét csak szűk, hiszen ipari funkció aligha jöhet szóba a kertváros közepén. Így maradnak az ITS-ben is felsorolt elemek, például az oktatás, vagy a gyógyászat – persze mindkettő ugyanúgy újonnan betelepülve Egerbe, hogy kitöltsék a várost. Nagy álmokkal persze el tudunk képzelni egy új iskolát és új rendelőintézetet is a Hajdúhegyre, de ezek létjogosultsága nagyon kicsi lenne. Érdekes kérdés, hogy mi lesz az épületekből, aztán bízunk benne, hogy egyszer még meg is kapjuk rá a választ. Attól mindenesetre még egy lakópark is jobb megoldás lenne, minthogy évtizedekig gondolkozzunk még az új funkción, aztán a gondolatmenet végén nyugtázzuk, hogy időközben már használhatatlanná amortizálódtak az épületek.

A szomszédba tervezett ATP2 tök jó elképzelés, profi sportcentrumot lehetne létrehozni a területen. Az ATP3-hoz nem tudunk hozzászólni, bevalljuk, még életünkben nem jártunk a Kossuth Zsuzsában, így azt sem tudjuk, milyen állapotban van az iskola. Az mindenesetre biztos, hogy, ha félmilliárd forintból tervezik felújítani és korszerűsíteni, akkor rá is férhet már ez a munka.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • Gabriella szerint:

    Azt,hogy műemlék azt tudom,azt viszont nem,( nem vagyok jogász ),hogy eladható-e.Ami a legjobb lenne a városnak az egy játék-Casino.A növekvő turizmus,- ilyen létesítményt találnának a városban,-amire a tehetős vendégek igényt tartanának,a kereskedelem és a vendéglátás látná a legnagyobb hasznát. .A régit lebontották,de a felújított város igenis kell,hogy haladjon a korral.Munkahelyek, nem is kevés,bővülne a város látható és tetszetős területe.A közbiztonságot meg a rendőrség bővítésével lehet megoldani,ami szintén munkahely teremtés. Azok a városok ahol ilyen létesítmény található azok egész éveben élő és népszerű, a hazai és külföldi vendégek számára.( jönnek a Csebokszári gazdag oroszok )

  • Tagi szerint:

    Kaszinó??? Ismerősen cseng :D a rendőrségről inkább ne is beszéljünk… A belváros szemétmentesítésére, falevél és hóeltakarításra sem költenek, és ez még csak a jéghegy csúcsa, mert a szelektív hulladékgyűjtést meg még egy két fontosabb és értelmesebb dolgot ne is említsek…(focipálya,univerzális sportcsarnok,műemlék rekonstrukció/állagmegóvás,M25 ös út, régi 25-ös mellé pld. a városon belül egy zajvédőfal…meg sem szeretném tudni milyen értelmetlen dolgokra tűnik el a város pénze, de ha nem lenne megyei jogú város –a statisztikákat (és a röhejes ingatlanárakat) figyelembe véve már rég elnéptelenedett volna…