Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Indul a VV terének kialakítása

By 2015. február 27.5 hozzászólás

Valóságshow szereplő teret alkottak az illetékesek Egerben, mert, hogy a Végvári Vitézek terének nevét senki nem fogja végigmondani beszélgetések alkalmával, az is biztos. Mindenesetre indul a munka az egykori Szúnyog közben, ezzel a belvárosi rehabilitációból utolsóként hátramaradt fejlesztés is felzárkózhat. A munkát nyáron tervezik befejezni, addig viszont jövő héten már hídlezárásra is számítani kell. Mutatjuk a részleteket alább.

1957660_743108642375346_1225968718_o

INDUL AZ ÉPÍTKEZÉS A VÉGVÁRI VITÉZEK TERÉNÉL

Elhárult az akadály Eger új, impozáns közterülete, a Végvári vitézek tere kialakítása elől. A területen sokáig teljes régészeti feltárás zajlott, ennek eredményeként az a döntés született, hogy egyes, a barokk korból származó lábazati köveket meg kell menteni és máshol bemutathatóvá kell tenni, valamint a terület északi és déli szegletében ugyancsak meg kell tartani néhány falmaradványt. A tervekben ennek okán kisebb változtatásokat hajtottak végre a szakemberek, ám a Végvári vitézek terének eredeti koncepciója megmarad: egy a fiatalok számára egészen biztosan vonzó, lépcsőzetes elrendezésű, amfiteátrum-jellegű közösségi tér alakul ki. Itt kap új, méltó helyet a belvárosi rehabilitációs program során teljes egészében restaurált lovas szoborkompozíció is, amely a kialakuló park központi eleme lesz.

HOSSZABB-RÖVIDEBB IDŐSZAKOKRA LEZÁRJÁK MAJD A HIDAT

Jelenleg a közművezeték-rendszer cseréje folyik a helyszínen, s a lépcsősor szerkezetépítési munkálatai is elindulnak a napokban. Utóbbihoz kapcsolódóan 2015. március 2-án, hétfőn lezárják a forgalom elől a gyaloghidat. A gyalogosok a Dobó utca irányából, vagy a Markhot-híd felől közelíthetik meg az egykori Szúnyog-közt. Az, hogy a Gárdonyi teret és a Végvári vitézek terét összekötő gyaloghidat pontosan milyen ütemezés szerint zárják le a forgalom elől, nagyban függ az időjárástól, valamint a munkafolyamat előrehaladásától. Egészen biztosan kijelenthető, hogy az átkelőt 2015. március 2-ától legalább három héten át biztosan nem használhatják a járókelők, s ezt követően a tavasz és a nyár folyamán még többször is szükség lehet a gyalogos forgalom elterelésére, egészen a kivitelezés befejezéséig.

Az építkezés a Végvári vitézek terén várhatóan a nyár folyamán készül el. Az új (az eredeti elképzelésekhez képest a régészeti leletek miatt minimálisan áttervezett) tér kiváló építészeti egységet alkot majd a megújított, kiszélesített Gerl utcai patakhíddal. A lépcsőzetes elrendezésű, az Eger patakkal közvetlen kapcsolatot biztosító közösségi tér elkészültével létrejön az összefüggő, egységes belvárosi térsor. A részletekről hamarosan helyszíni sajtótájékoztató keretében számolunk be.

Önkormányzati közlemény

Szólj hozzá! 5 hozzászólás