Skip to main content
ITS

ITS 5 – Három uszoda a Fürdőnegyedben

By 2015. február 27.

[three_fourth]

„Eger városától elválaszthatatlan értékek a termálvizek, a fürdőkultúra és a vizes sportágak jelenléte. A termálfürdő, mint hivatalos gyógyhely turisztikai vonzereje mellett vitathatatlanok az egriek évszázados múltra visszatekintő úszó és vízilabda sportágakban elért kiemelkedő sikerei. Az akcióterület része Eger legnagyobb egybefüggő zöldterülete, a város parkja, az Érsekkert. Az itt található a fürdőnegyed jelentős gyógyturisztikai potenciállal rendelkezik. Az 1932‐ben létesített, és a rendszerváltás óta több ütemben fejlesztett Termál‐ és Strandfürdő területén található a XVI. században épített Török Fürdő. Az akcióterületen található Eger sportcentruma a városi stadionnal és a Kemény Ferenc körcsarnokkal. A környéken több gyógyszálloda és vendéglátóhely működik. A fürdőtől északra található a Bitskey Aladár uszoda – amely 1998‐2000 között épült fel Makovecz Imre tervei alapján – valamint az 1925‐ben létesített, mára már igen leromlott állapotú Bárány István Uszoda, melynek legfőbb értéke a forrásokra telepített szabadtéri medence.

Az akció keretén belül három fő fejlesztési irány különíthető el:
1. Gyógy‐, és termálvízhez kapcsolódó turisztikai célú fejlesztések: Az 1995‐2005 között megvalósult fürdőkörnyék fejlesztések folytatása, vendéglátóhelyek, szállodák fejlesztése.
2. Vízi sportoláshoz köthető fejlesztések: a Bárány uszoda újjáépítésével valamint a rendelkezésre álló önkormányzati illetve kis részben magánterületek felhasználásával egy regionális vízilabda és úszó központ (Nemzeti Vízilabda és Úszó Központ) kialakítása. A megfelelő infrastrukturális háttér biztosítása mellett a város kiváló oktatási‐nevelési és sportszakmai háttérrel rendelkezik egy ilyen központ kihasználásához.
3. Aktív kikapcsolódást szolgáló fejlesztések: az Érsekkert megújítása és a városi sportcentrum fejlesztése.” – ITS

[/three_fourth]

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

[clear]

ITS5-tablazat1

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3


Ahogy fentebb látható, elég komoly tervek vannak a fürdőnegyed bővítésére. A Bárány uszoda felújítása régi történet, el is indult már a munka. Az ATP2-ben említett Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont ötlete viszont új – legalábbis mi még nem hallottunk róla korábban. Az elképzelés nagyon jó, Eger vízilabda csapata a legjobbak közt van, vizünk mint a tenger, aligha lenne jobb helye az országban egy ilyen központnak mint Eger fürdőnegyedében. Külön klassz a harmadik uszoda terve, a Bitskey ugyanis első ránézésre is túlzsúfolt. Rengeteg bérlője van, a lakosság részére csak pár hossz szokott használható lenni. Mindezt úgy, hogy a Bárány uszoda mellett a strand sportmedencéje is próbál egyébként tehermentesíteni a háttérben. Ahogy a mellékelt példa mutatja, nem annyira sikerül neki, bőven elférne egy harmadik uszoda is a városban. Nem kell csilli-villi, egy funkcióját betöltő, olcsó változat bőven elég lenne erre a célra, aztán, hogy az említett Központ mire használná még ezen felül, nem tudjuk.

Nem értünk egyet az ATP3 fürdőnegyedi látogatóközpontjával. Lévén, minek? Egy ürességtől pangó irodát tudunk elképzelni, ami méltatlanul foglal el egy tök hangulatos épületet. Nem látjuk sem a szerepét, sem az indokoltságát egy ilyen központnak, de, ha mindenképp szeretnének egyet Egerbe, akkor gyúrják össze valami más fejlesztéssel és rakják egy másik épületbe. Az egykori tüdőgondozóból lehetne vendéglátóhely, szálloda, múzeum, ha nincs benne sugárzás, akár waldorf iskola, annyi jobb szerepet tudnánk neki egy felesleges látogatóközponttól.

Az ATP5, érsekkerti fejlesztése szimpatikus, még úgy is, hogy sok mindent egyébként nem foglal magában. Szomorú, hogy a széttöredezett sétányokat, illetve a közvilágítást csak ilyen nagy tervekben lehet megvalósítani, ezeknek talán napi feladatnak kéne lenniük, de a futópálya építése már példás ötlet, nagyon sokan használják ilyen célra a parkot, ami így talán még vonzóbb helyszín lehetne.

Az ATP8 még az egyik nagy barátunk a tervek közül. Amíg volt 1552-es márkájú ásványvize a városnak, azt is szívesen ittuk, valószínűleg ezzel a vízzel sem lennénk másképp. Az Eger-imádatunk viszont csak az egyik ok a megvalósulásra, a másik az a pazarlás, amit most csinál a város. Anélkül hagyjuk ugyanis elfolyni a vizünket, hogy abból bármi hasznunk lenne, pedig ennyire azért nem vet fel minket a pénz. Támogatjuk hát, hogy zárják palackba a kincsünket, hát még ha, ezt a palackozási folyamatot meg is nézhetjük a látványpalackozóban, mi a magunk részéről leírhatatlanul elégedettek leszünk.