Skip to main content
ITS

ITS 6 – Felsővárosi sportcsarnok

By 2015. március 6.

[three_fourth]

“A felsővárosi lakótelep, régebbi nevén Csebokszári lakótelep Eger legnagyobb lakótelepe. Az 1970‐es évek elején kezdték építeni, az egri lakásépítési hullám legnagyobb beruházásaként. Fő szerkezetét, az Egerre jellemző, hosszan elnyúló észak déli tengely határozta meg. Az Eger‐patak és a Malomárok utca mentén nyolc darab ikerházas beépítésű magánkertes telekcsoport található. Az Eger‐Putnok vasútvonal mentén egészen a Cifrakapu városrészig úszótelkes sorgarázsok húzódnak. A városrészben több intézmény (bölcsőde, óvoda, általános‐ és középiskola, orvosi rendelő) található. A főként lakóterületi funkciójú terület mára már folyamatosan elértéktelenedő, esetenként leromlott épületállományában sok a szociálisan hátrányosabb helyzetű lakos.

Az településfejlesztési akció elsődleges célja a lakótelep környezetének és tereinek rehabilitációja, sportterületek fejlesztése és az épületállomány minőségi javítása, épületenergetikai fejlesztések. Az akción belül megvalósuló beavatkozások elsődlegesen a lakosság életminőségének javítását és a szociális biztonság megteremtését célozzák.” – ITS

[/three_fourth]

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

[clear]

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3

Microsoft Word - EGER_ITS_2014-2020_0724-3


A felsővárosi akcióterület azért az egyik legfontosabb az összes közül, mert Eger legsűrűbben lakott részét érinti. Mintegy 12 ezer ember életterét próbálják majd jobbá tenni, ezzel nem titkoltan megállítani- és esetleg ellenkező irányba fordítani a városrészben különösen érezhető elszegényedési folyamatot. A közösségi területek, illetve a sportfejlesztések nem csak a lakosok jobb életkörülményit szolgálhatják majd, de az ingatlanok értékét is növelhetik.

Érdekes elképzelés az ATP1-ben említett záportározó. A többi elem is vonzó innen, ez viszont talán a legjobb – Egerben jelenleg ugyanis egyetlen közterületi tó létezik, mégpedig az Érsekkertben. Nyilván a lakótelepi társa sem lesz egy Balaton méretű monstrum, de jó ötlet oda is tenni egy ilyen látnivalót.

Szomorú, hogy az ATP2 már csak említés szintjén sem tartalmazza az egykor ide tervezett műjégpályát. Ennek így jó eséllyel örökre búcsút is inthetünk a területen, pedig jó helye lett volna itt nagyon. Az viszont örömteli, hogy a sportpályákat tervezik fejleszteni-bővíteni.

Az ATP3 az ATP5-tel lesz igazán látványos, kiváltképp, ha a lakók pénztárcájára gondolunk. Az ATP4-ben említett Vallon utcai csomópont lámpásítása már rég óta tervben van, kicsit félelmetes, hogy még mindig csak 2016-17 közt tervezik megvalósítani, mindenesetre várjuk nagyon, jelentősen javítana a szakasz biztonságos használhatóságán.