Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Főiskolások díszítik a Városháza új üvegtermét

By 2015. április 21.One Comment

A belvárosi rehabilitáció keretében új közösségi tér épült a Városháza udvarára, ez egy kívülről teljesen üveg borítású rendezvénytermet jelent. Kissé csalódottak vagyunk a projektet illetően, mert amikor anno arról volt szó, hogy a Városháza udvarát kinyitják a lakók előtt, arra gondoltunk, hogy születik majd egy új tömbbelsői park. Nos nem így lett, a felújított udvar bár nagyon szépre sikerült, parkolóként funkcionál és a benne kialakított kis park is inkább csak a dolgozók pihenését szolgálja, semmint, hogy közparkként funkcionálna. Kár, pedig baromi hangulatos lenne. Na mindegy, az újonnan épült rendezvényterem is tetszetős lett, imádjuk a modern üveg megoldásokat, pláne, ha rajtuk régi épületek tükröződnek. Nem Egerben jöttek rá ennek a szépségére, a világ minden táján gyönyörű eredményekkel alkalmazzák ezt a megoldást, örülünk, ha kis lépésekkel ugyan, de Egerben is kacsingatnak az üveg borítás irányába. Ez ugye a második ilyen épületünk eddig a belvárosban, az első az Imola Kossuth utcai irodaháza mögötti pavilon, az is hasonlóan tetszetős egyébként. Az mondjuk kár, hogy ennyire óvatosak a modern épületekkel Egerben, mindkét üveg házat úgy eldugták, hogy az utcáról egyáltalán nem lehet látni őket, pedig talán érdemes lett volna megmutatni, hogy mink van.

A Városháza belső udvara az új rendezvényteremmel. Forrás: Média Eger

No de, az új rendezvénytermünk még csak részben készült el, a környezete pipa, maga az épület pipa, viszont a dekorációja még várat magára. Hátra dőlhettek a belső építészek, a terem négy falából három ugyanis üveg, így azzal nem igazán kell kezdeni semmit, a Dobó tér felé eső felület viszont még csupasz. Az Arkt Csoport (ők azok, akik a Fúziót is tervezték) és Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti tanszéke ezért pályázatot írt ki fősulisok részére a fal dekorálására. A téma megjelölése mindössze annyi, hogy „Eger története”, aztán, hogy erről kinek-mi jut eszébe, már a hallgatókon múlik.

Olyan grafikai műben kellene megfogalmazni Eger történetét, amely a helyiség olyan irányú felhasználása közben (mint pl: esküvői szertartás), nem meghatározó karakter a teremben, viszont, ha éppen sajtótájékoztató zajlik, akkor az egyes részei elé állított személy mögött egyértelműen beazonosíthatóvá válik, hogy ez EGER(ben van).

Megjelenés: Színében, arányaiban, kialakításában egyszerre kell lennie kortársnak, időtállónak. “Tapétaszerűnek”, de részleteiben mívesnek, és tartalmát tekintve EGRI-nek.

Az építésziroda javasolja a terv színében az arany, ezüst, szürke színek használatát, s kerülendőnek tartja a bordó, sötét barna színeket, de ezek csak javaslatok, ha a terv szempontjából kellően indokoltak, akár ezek is lehetnek!

A terveket szakmai zsűri értékeli, az első három helyezést, egyenként (nettó) 70.000 Ft-tal díjazza.

A zsűri, az EKF VMT és az ARKT szakembereiből áll. A három díjazott tervből az egri önkormányzat választja ki a megvalósítandó projektet.

Pályázati kiírás

Az üvegterem belseje. Forrás: Pályázati kiírás

A beadási határidő ezen a héten pénteken van, így hamarosan meg is tudhatjuk, hogy mi kerül majd a falra. A magunk részéről mondjuk hagytuk volna fehéren, ha már az egész épület ilyen végletekig modern és minimalista valami, akkor a belsejében is visszaköszönhetne ez a letisztultság, de kíváncsian várjuk, hogy a fősulisok ötlöttek ki.

Szólj hozzá! One Comment

  • Meregzacsko szerint:

    Nagyon jo meglatas,szerintem,mivel minden pipa,a dekoracio szivar lesz,igy logikus.( en sem ertem,hogy mit irtam,de pipa )