Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Átadták az Eszperantó sétányi térplasztikát

By 2015. július 9.9 hozzászólás

Hosszabb várakozás után végre átadták az Eszperantó sétány térplasztikáját, a munka elkészültével immáron egyre csökkent a még befejezetlen belvárosi rehabilitációs projektek száma. Jó hír, hogy a Végvári Vitézek tere sem sokat várat már magára, a télnek így már egy teljesen felújított belvárossal nézhetünk elébe. Feltéve, ha nem számítjuk az utólagos felbontásokat. Mert megy ez ugye mint a karikacsapás.

Visszakanyarodva a tárgyra, az Eszperantó sétány már régen kész van, csak úgy mint a kis tér rajta, a Fazola hídnál, a térplasztika viszont ezidáig váratott magára. Július 8-án végre lekerült a fólia róla és a kordonokat is elvitték mellőle, így a nagyérdemű is megcsodálhatja már az új művet. Az első benyomás után, miszerint „ehh” az ember elkezd agyalni, hogy mit is lát pontosan. Sikerült ugyanis úgy átadni az alkotást, hogy egy fél szóval sem magyarázzák azt meg. Pedig nem ártana ezt megtenni, mert nélküle csak egy fura valamit látunk. Valójában a térplasztika egy feltépett betoncsíkot ábrázol, az aknában elénk táruló rétegek pedig Eger fontosabb történelmi korszakait jelenítik meg. Egészen pontosan a törököt hódoltságét és a barokkét. Nem mi vagyunk persze ekkora műértők, egy ezeréves tervpályázat miatt tűnünk csak okosnak.

Maga a köztéri alkotás jó lett. A beton felhajtás látványos, az akna rétegei szépen kidolgozottak. A tervezőket – Szántó Tamást és Pallós Kornéliát – egy rossz szó nem érheti, kinek tetszik a mű, kinek nem, de ami a cél volt, azt tökéletesen véghezvitték. Jó az is, hogy végre egy izgalmasabb művel gyarapodott a város, az izgalmakat persze tehetjük idézőjelbe is, de tény, hogy nincsen még hasonló látványosság Egerben. A megvalósítás már kicsit bénácska lett, legnagyobb hiba a tájékoztatás hiánya. Még nem késő menteni a dolgon, nagyon, tényleg nagyon-nagyon jó lenne, ha kitennének valamit, bármit, ami pár szóban elmondaná, hogy mit látunk. Ugyanígy az elhelyezés is félrecsúszott kicsit, az eredeti terveken a híd vonalában szerepelt volna a látnivaló, ez valamiért az idők során arrébb vándorolt. Biztos megvolt az oka az átrajzolásnak, de laikusként jobban nézett volna ki, ha illeszkedik valamihez az alkotás, nem csak úgy random oda van biggyesztve a tér sarkába. Bár – és legalább ennyi van – a szomszédos növénykazetta vonalához igazították a térplasztikát, így legalább ahhoz illeszkedik a dolog. Összességében nem ezen látványosság miatt kell majd új oldalt nyitni az egri útikönyvekben, és az idegenvezetőknek sem kell jó eséllyel új megállót beiktatniuk a városnézésbe. Persze nem is ez volt a cél, egy apró kis „meglepetésnek” viszont mindenképp tökéletes a térplasztika, olyasmi látnivaló született vele a főtér szomszédságában, amit önmagában felkeresni talán nem mindenkinek éri meg, ha véletlenül rálelünk, akkor viszont nyugtázhatjuk magunkban, hogy ejha, itt a rivaldafény árnyékában is ilyen kiváló alkotásokba botolhatunk. Csak még egy tájékoztató kéne hozzá, de az nagyon.

Szólj hozzá! 9 hozzászólás