Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Megújult a belváros

By 2015. szeptember 28.2 hozzászólás

Szeptember 9-én átadták az utolsó belvárosi rehabilitációhoz kapcsolódó fejlesztést, ezzel elkészült az egri viszonylatban igencsak gigászi méretűnek számító felújítás. A történet végén a pontot a szeptember 28-ai projektzáró rendezvény jelenti, ezzel az eseménnyel zárul hivatalosan a három évig tartó beruházás. Ha valaminek pedig vége, akkor lehet elemezni is: kis összegzés az elmúlt évek munkáiról alább.

DSC_4675

A beruházás méretéről nem csak az időtartam, de az összeg is árulkodik – több mint 5 milliárd forintot borítottak a belvárosra, mely összeg túlnyomó része a közterületekre folyt szét, ez borzasztóan nagy szám ilyen célra. A történet pikantériája, hogy még ekkora összegből sem volt képes valódi előrelépést tenni a város, sőt, ennyi pénzből felzárkózni is csak részben sikerült az elvárható szinthez. Nagyon súlyos hanyatlásban volt a belvárosunk, mely területre még így is kétszer-háromszor ennyi pénzt lehetne fordítani ahhoz, hogy nullán legyünk megjelenésben és ne mínuszban. Persze mindezt az idealizált színvonalhoz képest, ahol nem léteznének repedések, festékleválások és egyebek. Országos átlagban jelenleg is bőven az élbolyba tartozunk.

DSC_4695

Egy ilyen volumenű beruházást alapvetően két oldalról lehet megfogni, az egyik egy fenntarthatóbb modell, a másik pedig egy jelennek szóló megoldás. Városunk vezetői az utóbbit választották, tesszük hozzá, érthető módon. Ennyi pénzből még a pályázatok rejtelmes világában is születhetett volna egy új egri attrakció, ami szépen-lassan visszacsöpögtette volna az árát a város kasszájába, ezzel hosszabb távon finanszírozva a meglévő területek rehabilitációját. Ez a játék viszont nagyon kockázatos: ha bejön, sok generációra előre vetítve is kényelembe helyeztük volna magunkat, ha viszont nem járunk sikerrel, akkor a megtérülésre szánt tetemes időt Eger turizmusa már jó eséllyel nem élte volna túl. Utóbbi folyamat viszonylag könnyen beláthatóan az egész várost magával rántotta volna, turizmus nélkül Eger ugyanis halott. Döntéshozóink nem vállalták be a kockázatot, soha, senki nem fogja tudni már megmondani, hogy jól tették-e ezt, rövid távon mindenesetre biztosan jól jártunk vele. Mi inkább „gyorsan” kezeltünk egy tünetet, anélkül, hogy a kiváltó okot is megoldottuk volna. Ha úgy tetszik, újrafestettünk egy penészedő falat, teremtve így egy vonzó helyiséget, a penészedés okát viszont nem sikerült megszüntetnünk. A most létrehozott új közterületek évek múltán ugyanúgy leamortizálódnak majd, mint ahogy azt a korábbiak tették, lévén, semmi nem született, ami fenntartásra fordítható többletbevételt hozna a városnak. Addig a pár évig, amíg ez bekövetkezik, viszont jó eséllyel túlélünk: most szépek vagyunk és vonzóak, a következő években szinte garantált Eger fennmaradása a turizmuspiac térképén. Aztán pedig ükunokáink idejében majd hátha jön megint egy ilyen lehetőség a szintfenntartáshoz. És valószínűleg jönni is fog, hiszen a hazai települések túlnyomó többsége, mérettől függetlenül ugyanígy rendezkedett be mint mi. Míg jelenleg az utolsó kis falutól a fővárosig, a legtöbb település belvárosa csillog-villog az új közterületektől, pár generációval később ezek ugyanúgy egyszerre dőlnek majd be, ahogy most egyszerre újultak meg, hiszen a legtöbb helyen Egerhez hasonlóan nem született ezek finanszírozására termelő attrakció. Ha pedig ekkora bajban lesz az ország, valószínűleg az akkori hatalmon lévők is úgy forgatják majd a pályázati lehetőségeket, hogy ismét felszínre emelkedhessenek az együttesen süllyedő települések.

DSC_4605

Persze nem fogjuk egyesével végigjárni a beruházásokat, hiszen megtettük ezt 3 éven keresztül, de visszakanyarodva Egerhez, érdemes vetni egy pillantást az arányokra. A rehabilitáció 24 „hard” eleméből mindössze 3 van, ami képes lenne önállóan bevételt termelni, ezek a Valide Sultana fürdőrom, a parkolóház, illetve az Irgalmasok kápolnája. Eger attrakcióinak számát még 5 további beruházás is növelte (Végvári vitézek tere, patak menti kerékpárút, Gárdonyi szobor, Buttler-ház melletti játszótér, illetve Eszperantó sétányi közösségi tér), ezek viszont nem képesek sem bevételt termelni, sem önmagukban plusz vonzerőt jelenteni. Belátható, hogy a 24 elemből jóindulattal is mindössze 8 próbált előrelépni, míg a további 16 „csak” kétségbeesetten igyekezett segíteni Eger sok sebből vérző vonzerején.

arvakozmost

Míg az arányok és így a hosszútávú kilátások némiképp visszások, a jelenbéli eredmény mindenképp örömteli. Kaptunk ugyanis egy belvárost, ami egy gyönyörű díszletekkel játszó, fejlődő középnagyváros benyomását kelti, ez végtelenül jó dolog. Mind a helyiek, mind a turisták, mind pedig a befektetők számára jól élhető területek jöttek létre, jelentősen javult a város nívója és már nemzetközi piacon is bátrabban vállalhatjuk fel magunkat, persze szigorúan mutatva közben a Kelet-európai címkénket. Csodát alkotni nem tudtunk, de kategórián belül sikerült pár évre ismét bebiztosítani Eger vezető pozícióját a turizmusban, amiért hálával tartozunk mindazoknak, akik közrejátszottak a belváros megújulásában.

DSC_0328

Elődeink építettek nekünk egy gyönyörű várost, amit mi most leporoltunk és talán még az eredeti állapotától is valamivel szebben használunk. Az ő városfejlesztési ütemüket sajnos nem tudtuk megtartani, de olyan időszakban élünk, amikor az számít eredménynek, ha már csak szintet tartani is sikerül. Aztán a következő generációk egri lakosai majd hátha pont amiatt lesznek képesek komolyabb fejlődést elérni, hogy legalább már az alapokra kevesebb energiát kell fordítaniuk.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • Géza szerint:

    Szegény Gárdonyi mögül nem lehetne levenni azt a Premier Lakókert , meg az OVB feliratot a falról? Nem lehet normálisan fotózni azt a szobrot… A ház tulajdonosa levehetné a betűket. Hogy néz már ki…

  • Láss,láss.... szerint:

    A Gárdonyi mögött lévő épület patak-parti részét se nem tatarozták , és meg se nyitották, a Kálvin -ház és az iskola közzé ,, beszorult ,, szoc.realt,,hagyják ugy olyan ,, tündérien ,, mutat – igy hát van még mit ,, megujjulni,, ja és hány évtizedik kellene még élnem – ha megélem hogy a park. ház főlőtti elektromos táblán csak 1 számjegy mutass az üres helyeket…..