Skip to main content
Szabadidő

Átrajzolná Eger képét a vár székesegyháza

By 2021. június 8.

Ha valaki egyszer elképzeli maga előtt a vár régi székesegyházát, a látvány utána hosszú időre beleég a fantáziájába. Sokakat megmozgat a gondolat, hogy milyen lenne, ha ma is állna a hatalmas építmény, hogy nézne ki maga a templom, és ami talán még izgalmasabb kérdés, hogy hogyan nézne ki vele Eger.

Korábban, kedves Olvasónk, Sári Lajos már megosztotta velünk fantasztikus rajzait az épületről, amit 2016-ban mi is közzétettünk a blogon. A napokban érkezett egy új hozzászólás a témával kapcsolatban, ezúttal Kiss Mikes Tamás hívta fel a figyelmünket a saját látványterveire, melyeket a Pazirik Studio kész rekonstrukciós terveit alapul véve alkotott meg. A képek Instagramon tekinthetők meg, egyszer itt és egyszer itt, érdemes elidőzni felettük kicsit és eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne, ha nem csak látványterveket látnánk, hanem a valóságot…

A székesegyház drasztikusan átrajzolná Eger képét, lényegében minden eltörpülne mellette. Városunk karakterét többek között az apró, történelmi házak fölé magasodó monumentális épületcsodák adják. A bazilika, a líceum, a minorita templom és maga a vár is olyan hatalmas méretűek, hogy önmagukban is elegendők lennének ahhoz, hogy jelképpé váljanak. Így pedig, hogy többen vannak, az egész város arculatát képesek uralni. A székesegyház mindannyiuk fölé nőne, egy magyarországi viszonylatban egyedülállóan óriási építmény birtokában lennénk, ha ma is állna.

Arról persze mindig lesznek viták, hogy a történelmi épületeket milyen formában kell megőrizni az utókornak. Van, aki úgy hagyná őket, ahogy utoljára maradtak – az egri vár esetében ez lényegében egy füves domb lenne pár romos épülettel. Néhányan egy adott kor állapotát építenék vissza, például, hogy csak azok az építmények legyenek láthatók a várban, amik 1552-ben ott álltak, és azok is olyan formában, ahogyan akkor kinéztek. Megint néhányan pedig szabadon ötvöznék a korokat és egy vadiúj üvegfalú fogadóépület mellé építenének vissza egy régi bástyát – ez történik most a múzeumban. Ha elfogadjuk, hogy ezek elsősorban turisztikai attrakciók, és csak másodsorban emlékhelyek, akkor turisztikailag mindenképp az utóbbi a legszerencsésebb megoldás, a látogatókat ugyanis sehol a világon nem a történelemhűség érdekli, annál inkább, hogy az attrakció legyen izgalmas, keltse fel az érdeklődését, megjelenésével és tartalmával egyaránt. A székesegyház olyan nemzetközileg erős szimbólumot alkotna Eger számára, amihez hasonlót nehéz elképzelni.

A mostani generációk már aligha fogják élőben látni a székesegyházat, de egyszer, a távoli jövőben azért bízunk benne, hogy ismét áll majd még ez az épület a várban. Egészen fantasztikus élmény lenne.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kiss Mikes Tamás (@marsi_emberke) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kiss Mikes Tamás (@marsi_emberke) által megosztott bejegyzés