Skip to main content
Fejlesztés

Mégis megépülhet a Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont

By 2021. július 22.

A Fürdőnegyedbe tervezett Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont ügye jóideje húzódik már. A komplexum helyén álló épületek többségét mára már elbontották, Putyi bácsi legendás kocsmája is zárva tart már 2019 óta, a fejlesztés mégsem akar elindulni.

Mirkóczki Ádám polgármester legutoljára június közepén nyilatkozott a beruházásról, ekkor már egy jelentősen lebutított változatot ismertetett. A hangsúlyozva még csak elméleti síkon létező átdolgozott tervek ekkor nem tartalmazták volna a komplexumhoz kapcsolódó új szállodát és az új uszodát sem. Ezek helyett fel lett volna újítva a Balassi Bálint Általános Iskola tanmedencéje a Felsővárosban, apartmanokat alakították volna ki a Termálfürdő északi, utcafronti épületében, befedték volna a Bárány uszodát (?) és felújították volna a Bitskey uszodát.

A július 22-én megjelent hírek ezzel szemben már merőben másról szólnak: „a kormány elkötelezett a Modern városok program egri fejlesztéseinek megvalósítása mellett” – olvasható a cím.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretei között ismét elhangzott az elkerülő út megvalósítása és az intermodális csomópont terveinek véglegesítése is még ebben a hónapban. És! Megerősítették a Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont megvalósítását, méghozzá az eredeti terveknek megfelelően.

„(…) bár az építőipari áremelkedések miatt az elmúlt években kisebb-nagyobb tervmódosításokra is sor került, a kormány továbbra is elkötelezett az Egert elkerülő út és az Eger határain túlmutató nemzeti úszó- és vízilabdaközpont megépítése mellett. Utóbbiról azt mondta: ambiciózus tervről van szó, azt akkor is szeretnék megvalósítani, ha ahhoz a rendelkezésre álló 6 milliárd forint többszörösére is szükség lehet.”

Magyar Hírlap

A Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont terveit anno itt mutattuk be a blogon, ezt most nem ismételnénk meg, de érdeklődőknek javaslunk tovább kattintani a részletekért.

A komplexum megvalósulásával Eger sportturizmusa érdemi lendületet kaphat, arról nem beszélve, hogy a város uszodái jelenleg erősen telítettek, így a helyi lakosok igényeit sem képesek már kielégíteni. A beruházással ezeken felül a környék megjelenése is nagyságrendekkel esztétikusabbá és rendezettebbé válhat.

A sok pozitívum mellett, ami kérdéses, az az anyagi fenntarthatóság. A Bitskey Aladár uszoda működtetése köztudottan hatalmas összegeket emészt fel, melyeket aligha lehet valaha is fedezni pusztán jegybevételekből. Igaz, a Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont esetében a megvalósuló szálloda még árnyalhat esetleg kicsit a dolgon. Elhelyezkedésével és méretével ez a hotel könnyedén lehet majd nyereséges, melyből adott mértékig talán az uszoda veszteségei is fedezhetők lesznek. A nullszaldó talán még így is hiú ábránd marad, de bízzunk a legjobbakban.

A fejlesztés elkezdéséhez egyelőre nem hangzott el dátum.