Skip to main content
Közlekedés

Bővítenék a Lenkey udvar parkolóját

By 2022. június 19.

Az Eger Hírek-en jelent meg egy érdekes hír, miszerint bővíteni szeretnék a Lenkey udvarban található parkolóhelyek számát. A szándékról a június 30-i közgyűlésen döntenek, a forrásként használt előterjesztés a bejegyzés végén letölthető.

Az egykori Belvárosi ABC-ről még év elején írtunk, amikor eladóvá vált az ingatlan. Úgy tűnik, nem csak mi tartottuk alacsonynak a 395 millió forintos kikiáltási árat, hiszen gyorsan gazdára talált a ház, az önkormányzatot már az új tulajdonos kereste meg a Lenkey udvar átépítésének tervével.

Az épület jövőbeli sorsáról egyelőre nem tudni részleteket, ahogyan még az új tulajdonos kiléte is rejtély, az mindenesetre már biztosnak tűnik, hogy az ingatlant a jövőben is kereskedelmi célra kívánják hasznosítani. Érthető módon, hiszen kiválóak az adottságok. Egyetlen komoly gyengepont van mindössze, méghozzá a parkolóhelyek korlátozott száma.

Látva a probléma súlyosságát, az új tulajdonos saját költségen vállalná további parkolóhelyek kialakítását, emellett rendezné az egész udvart is, felújítaná a meglévő parkolókat.

A csúszka segítségével összehasonlítható a jelenlegi és a tervezett állapot:

A Lenkey udvarra bőven ráfér a rehabilitáció, a tömbbelsők közül mára ez maradt az egyetlent, amit nem újítottak fel. Az esztétikum még csak-csak rendben van, de a funkcióját már egyre kevésbé képes betölteni az udvar. A pihenőpark részen általában hajléktalanok alszanak, így a legtöbb városlakó számára nem alternatíva a használata, a parkolók telítettek, sok a tilosban álló autó, már oszlopokkal védekeznek a járdát választók ellen, a sofőrök pedig centizgetnek, hiszen szűk a hely, és sem az nincs megoldva, hogy kényelmesen visszafordulhassanak, akik nem találtak maguknak helyet, sem az, hogy már az udvar bejáratánál előre jelezzék az üres állások számát, ergo, hogy feleslegesen senkinek ne kelljen bemenni keresgélni.

Az átépítéssel több probléma is megoldódhatna. Amennyiben valóban megvalósulna a munka, várhatóan rendezettebbé válna a terület és a közlekedés is kényelmesebb lenne odabent, már csak azért is, mert lehetne tenni egy kört autóval, nem kellene forgolódni. A pihenőrész kisebb lenne, viszont hátha rendezettebbé válna – igaz, amíg a Dobó téren is zavartalanul agonizálnak hajléktalanok vagy hamarosan hajléktalanná válók a Spar bejáratánál, addig aligha várhatunk javulást egy ennél jóval eldugottabb udvarban.

A zöldfelület mérete érdemben nem változna, csak átalakulna: a parkolóhelyek miatt megszüntetett részek helyett több új zöld pont is létrejönne az udvarban. A munka következtében a jelenleg itt található 39 fából mindössze 3 darabot kellene kivágni, helyettük ültetnének viszont 12 újat, így összesen 48 fánk lenne, ami egészen jó arány. „A szakirodai álláspont szerint nem történik olyan beavatkozás, ami középtávon (hosszútávon) más klímastratégiai szempontokat segítő beruházást ellehetetlenít (parkosítás, háromszintű növényzet).”

Elhelyeznének kerékpártárolókat is, és hát a lényeg, hogy kialakítanának új parkolóhelyeket, összesen 23 darabot. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 67 darab parkoló helyett már 90 darab közül válogathatnánk.

Bár sok ellenérv felsorakoztatható ellene, a beruházás alapvetően mégis üdvözlendő. Az aggályok között szerepel, hogy szembe mennénk azokkal a hosszútávú célokkal, hogy minél kevesebb autó kószáljon a belvárosban, ráadásul olyan áron, hogy éppen a gyalogosoktól vennénk el teret. Ugyancsak nagy negatívum, hogy várhatóan nem, hogy javulna a parkolókapacitás, de éppen romlana az új áruház miatt, hiszen, ha azt nézzük, hogy most 67 parkolóhely szolgálja ki a területet, áruház nélkül, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy az áruháznak mindössze 23 parkolóhelye lesz, ami elég szerény szám, vagy pedig, hogy az áruháznak lesz 90 parkolóhelye, ami korrekt, viszont akkor a belváros meg elveszít 67 helyet. Viszont! Az áruház létesítése, ahogy értjük, nem kérdéses. Ami kérdés, hogy a jelenlegi állapotot küldjük-e meg a megnövekvő forgalommal, vagy hagyjuk, hogy a beruházó tompítson kicsit a helyzeten, mindezt ráadásul önerőből. Így nyilván afelé billen a mérleg nyelve, hogy hagyjuk felújítani az udvart!

Kapcsolódó letöltés

Előterjesztés