Skip to main content
Közlekedés

Nem tárgyalta a közgyűlés a Lenkey udvar átépítését

By 2022. június 30.

Pár napja írtunk a Lenkey udvar tervezett átalakításáról. Ahogy már sokak számára ismert lehet, az udvarban található, egykori Belvárosi ABC ingatlanát értékesítették és az új tulajdonos saját költségén vállalta volna további parkolóhelyek kialakítását, az egész udvar rendezését, a meglévő parkolók felújítását. A tervezett beruházás eredményeképp 23 darab új parkolóhely született volna, illetve közlekedhetőbbé vált volna az udvar – legalábbis az autósok számára. A gyalogosok ugyanis jelentős területet veszítettek volna, akár a pihenőrész-, akár a járda nagyságát nézve. Az ötletet végül nem tárgyalta a Közgyűlés, az előterjesztést Keresztes Zoltán kérésére 11 képviselő igen szavazatával levették a napirendi pontok közül.

A történet könnyedén beállítható örömteli fejleményként, a gyalogosok érdekei győzedelmeskedtek az autósoké fölött, Eger zöld marad, megmenekül a belváros. A valóság viszont azért árnyaltabb.

Azzal, hogy nem lesz parkoló a jelenlegi parkos részből, önmagában még az udvar egyetlen problémája sem oldódik meg. A pihenő részt továbbra sem fogja több helyi lakos használni, amíg ott hajléktalanok agonizálnak, az udvar kétharmada ígyis-úgyis parkoló marad, az út végén pedig továbbra sem lesz megoldva a könnyű visszafordulás az autósoknak. És nem mellékesen nem gyarapszik a parkolóhelyek száma sem. Mindezt úgy, hogy ettől függetlenül valószínűleg tervei szerint megérkezik az egykori Belvárosi ABC ingatlanába az új szereplő, akinek a kilétéről egyelőre nem tudunk, de a volumenéről árulkodik, hogy megérte volna neki önerőből átépíteni az egész udvart. A terület helyzete belátható időn belül még tarthatatlanabbá válik majd.

Szerintünk sem az a helyes irány, hogy további autós forgalmat kell generálni a belvárosban. De amíg nem tudjuk megoldani, hogy az emberek számára legyen egy vonzó alternatíva az autózás helyett és/vagy hogy megfelelően el tudjuk helyezni a belvárosba érkező autókat, addig az ilyen szabotázsokkal csak tovább rontjuk a jelenlegi helyzetünket. Ma is ezt látjuk. A Lenkey udvarban csúcsidőben apokaliptikus állapotok uralkodnak, a Tábornok-ház előtt napját sem tudjuk, hogy mikor láttuk utoljára szabályosan parkolni az autókat (a helyek párhuzamos parkolóként lettek kialakítva, de mindenki halszálkásként használja őket rálógva így az úttestre), autók állnak járdán, kapubejáróban, patakparton, kerékpártárolón, virágágyás szélén, virágágyás közepén. Attól, hogy megállapítjuk, hogy mennyivel jobb hely lenne a világ, ha mindenki gyalogolna, még nem fog mindenki gyalogolni, ha viszont nem kezdünk semmit azokkal, akik autóznak, akkor végső soron magunkkal szúrunk ki. Egyszerűen nem tudunk annyi közterület felügyelőt az utcára küldeni és annyi vasrudat leverni a járdák közepére, hogy Adorján ne tudjon miattuk ráparkolni a virágágyásra.

A Lenkey udvar tervezett beruházása valamelyest javított volna a helyzeten a 23 plusz helyével, a biztonságos visszafordulási lehetőségével és nem mellesleg a 12 újonnan ültetett fájával is. Nem gondoljuk, hogy ez a tuti megoldás, amitől ne létezhetne jobb, de egyelőre csak azt látjuk, hogy alternatíva nélkül utasította vissza az átépítés ötletét a város. Papíron több hely marad ugyan a gyalogosoknak, de amíg a gyakorlatban ezt nem tudjuk élvezni, addig önámítás, hogy jelenlegi formájában élhetőbb lenne az udvar.